alleen voor FPG-ledenDit hoofdstuk is voor u niet geheel zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd.
Inloggen kunt u in de linker kolom bij Mijn FPG.
Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode of kunt u anderszins niet inloggen? Neem contact op!

Nieuws FPG Dossier GLB

Europees landbouwgeld inzetten voor innovatie

Regering en parlement moeten Europees landbouwgeld gericht inzetten voor innovatie en verduurzaming van boerenbedrijven. Alleen zo kan een gezonde toekomst voor de Nederlandse landbouw worden veiliggesteld. Dit concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies 'Duurzame keuzes bij de toepassing van het Europees landbouwbeleid in Nederland' dat is aangeboden aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

In de komende jaren loopt de hoeveelheid geld die boeren aan steun uit Europa ontvangen steeds meer terug. Alleen concurrerende bedrijven zullen dat goed kunnen opvangen: bedrijven die door innovatie voorlopen in het combineren van kosteneffectiviteit en het voldoen aan hoge maatschappelijke eisen. De raad adviseert daarom gebruik te maken van de mogelijkheid om zonder nationale cofinanciering vijftien procent van het Europees geld voor hectaretoeslagen doelgericht in te zetten voor innovatie en verduurzaming.

Daarnaast beveelt de raad de regering aan om certificeringssystemen te ontwikkelen waarin alle vereisten voor vergroening en verduurzaming overzichtelijk samenkomen, om de betalingen effectief en zonder hoge administratieve lasten en controledruk te laten verlopen.

Ter illustratie bij het advies zijn drie infographics gemaakt. De eerste infographic geeft in vogelvlucht de veranderingen weer in het Europees landbouwbeleid. In de andere zijn twee centrale aanbevelingen van de Rli gevisualiseerd.

  1. De veranderingen in het Europees landbouwbeleid (GLB) in vogelvlucht

  2. Kwaliteit-management-tool voor vergroening en verduurzaming

  3. Zet een deel van de hectaretoeslag in op versterken innovatie en verduurzaming.

Lees meer op www.rli.nl.