alleen voor FPG-ledenDit hoofdstuk is voor u niet geheel zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd.
Inloggen kunt u in de linker kolom bij Mijn FPG.
Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode of kunt u anderszins niet inloggen? Neem contact op!

Nieuws FPG Dossier GLB

FPG organiseert ledenbijeenkomsten over GLB

Maïsveld bij Haastrecht. Foto: Frans Berkelaar / Flickr
Maïsveld bij Haastrecht. Foto: Frans Berkelaar / Flickr

De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdagavond 27 juni bij Novifarm in Numansdorp (Zuid-Holland). Novifarm is onlangs uitgeroepen tot Agrarisch ondernemer van het Jaar 2017. De tweede bijeenkomst is op vrijdagmiddag 14 juli in Lelystad, bij het Praktijkonderzoek AGV (Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente) van de Wageningen Universiteit.   

In beide bijeenkomsten komt aan bod welke ontwikkeling het Europese landbouwbeleid op dit moment doormaakt, wat de belangrijkste discussiepunten zijn en wat de inzet daarbij moet zijn van de FPG en onze Europese koepelorganisatie ELO, het ministerie van Economische Zaken en de Europese Commissie.

Eerder dit voorjaar hield de Europese Commissie een publieke consultatie over hoe het nieuwe GLB (vanaf 2020) eruit zou moeten zien. In totaal ontving de Europese Commissie 320.000 reacties. De ELO heeft mede namens FPG een uitgebreide reactie ingestuurd. Belangrijkste insteek daarvan is de beloning van ‘land management’, dus dat het GLB voorziet in een beloning voor de maatschappelijke diensten die grondeigenaren bieden. Het onderwerp kwam ook uitgebreid aan de orde tijdens het jaarlijkse congres van de ELO, het 'Forum for the Future of Agriculture'. Robert de Graeff van de ELO geeft in beide bijeenkomsten een toelichting.  

In Lelystad is er ook de gelegenheid om deel te nemen aan een rondleiding op de Broekemahoeve, het Wageningse proefbedrijf waar onderzoek wordt gedaan naar hightech zaai- en oogstmachines, het telen met vaste rijpaden, niet-kerende grondbewerking en het strokenteeltsysteem (‘mixed cropping’). Uiteraard is er op beide bijeenkomsten volop de gelegenheid om vragen te stellen en het gesprek aan te gaan.

Let op: vergeet bij uw aanmelding niet aan te geven welke van de twee bijeenkomsten u wil bezoeken.