FPG Nieuws

Enquête landgoederen: juiste link

Doe mee aan het onderzoek naar landgoederen en vul de enquête in.

Lees meer...

Vooraankondiging Leergang Opvolging: ‘Landgoed als familiebezit’

Het in stand houden van een (familie)landgoed en het overdragen naar de volgende generatie is een enorme eer. Tegelijkertijd is het een flinke uitdaging. Niet alleen de bedrijfskundige kant of het beheren in het algemeen, maar zeker ook in het kader van emoties en familiedynamiek. De FPG organiseert daarom in het najaar van 2021 weer een leergang om de volgende generatie stevig voor te bereiden op een opvolging als landgoedeigenaar.

Lees meer...

Aanvraag GLB-pilot verdienmodel Agroforestry

Onlangs hebben we als FPG, samen met het Louis Bolkinstituut, Agrobosbouw NL en Van Hall Larenstein een voorstel ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor een pilot vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). De pilot is om met agroforestry een verdienmodel te creëren voor boer en landeigenaar en tegelijkertijd meer natuur en biodiversiteit te realiseren.

Lees meer...

FPG presenteert nieuwe pachtvisie “De Kracht van Pacht”

FPG presenteert nieuwe pachtvisie “De Kracht van Pacht”. Pacht is van essentieel belang voor de grondgebonden landbouw en verduurzaming van het buitengebied. De FPG inzet is om tot een eenvoudig, marktgericht, groen en betaalbaar pachtsysteem te komen.

Lees meer...

Special De Landeigenaar: nieuwe Natuurschoonwet

De vernieuwde Natuurschoonwet is de aanleiding voor een extra nummer van De Landeigenaar, met reportages, korte interviews en met alle veranderingen op een rij. De special verschijnt half mei.

Lees meer...

FPG ontwikkelt een nieuwe modelovereenkomst voor kabels en leidingen

De FPG presenteert aan haar leden een vernieuwde modelovereenkomst voor vestiging van een zakelijk recht voor de aanleg van kabels en leidingen.

Lees meer...

Eelco Schurer ad interim directeur FPG

Met het vertrek van Berend Pastoor per 1 mei heeft het bestuur Eelco Schurer bereid gevonden om de komende periode als ad interim directeur invulling te geven aan een deel van de directietaken.

Lees meer...

Landgoeddag: Toerisme & Recreatie- bied kansen en perspectief

Op de online Landgoeddag stond recreatiedruk in het buitengebied centraal, zeker in coronatijd is dat sterk toegenomen. De terreineigenaar voelt dat goed. Op zoek naar meer balans in de lusten en lasten hebben we ons laten informeren en inspireren. 

Lees meer...

Minister Schouten wil niets weten van verbod kleinschalige vlaktekap

Tijdens het debat over Natuur in de Kamer van 21 april 2021 is een zoveelste poging ondernomen om een verbod op vlaktekap in te voeren.

Lees meer...

PAS-melders kunnen meldingen legaliseren tot 30 april 2021!

Tot 30 april kunnen PAS-melders het proces starten om alsnog een natuurvergunning te verkrijgen voor hun activiteiten.

Lees meer...

Kamerbrief: duurzaamheidsvoorwaarden bij pacht niet mogelijk

Op 16 april informeerde Minister Schouten de Tweede Kamer over de mogelijkheden om het gebruik van glyfosaathoudende middelen te verminderen of te stoppen. De Kamerbrief toont dat LNV en Rijksvastgoedbedrijf hetzelfde probleem hebben als particuliere verpachters: de pachtwetgeving staat niet toe dat verpachters voorwaarden stellen bij het grondgebruik bij reguliere pachtvormen.

Lees meer...

Terugblik Stikstofwet en -rechtenbijeenkomst 8 april 2021

De nieuwe stikstofwet heeft groot effect op de ontwikkelingsruimte van grondeigenaren in het buitengebied. FPG organiseerde deze bijeenkomst op leden te informeren over acties die genomen moeten worden het landgoed of bedrijf om verder te kunnen ontwikkelen.

Lees meer...

Terugblik – FPG Verpachtersbijeenkomst

Woensdag 31 maart vond de FPG verpachtersbijeenkomst plaats. Tijdens deze online avond stond het nieuwe pachtbeleid en de vermogensrendementsheffing centraal. De avond werd geleid door Paul Kindt, bestuurslid FPG en dossierhouder pacht. 

Lees meer...

Vacature belangenbehartiger Gelderland

De FPG zoekt een belangenbehartiger Gelderland (junior/medior, 36 uur). Werk jij graag samen met onze leden aan een mooier en duurzamer buitengebied? Heb je affiniteit met belangenbehartiging?

Lees meer...

Vacature directeur FPG

Ben jij een directeur met een commerciële drive én verenigingsgevoel, die thuis is in landbouw, landschap én natuur. En ben je goed in zakelijke bedrijfsvoering én het coachen van een dynamisch team? Dan hebben wij de ideale baan voor jou!

Lees meer...

FPG hamert op gelijkberechtiging bij Programma Natuur

Bij de presentatie van de provinciale uitvoeringsplannen voor Programma Natuur heeft FPG nadrukkelijk gehamerd op het belang van gelijkberechting. Particuliere terreineigenaren moeten aan de voorkant goed betrokken worden bij de plannen en dienen evenredig mee te dingen naar de beschikbare middelen.

Lees meer...

FPG: oproep onteigening “boerenland” is bizar

Gisteren berichtte NOS Nieuwsuur over file lopen in de Natuur .Ook particuliere eigenaren van bos en natuurterreinen hebben hier dagelijks mee te maken.

Lees meer...

Stikstof: ambtenaren willen schep erop

Het stikstofbeleid blijft de gemoederen bezighouden.  In aanloop naar de formatiebesprekingen voor  een nieuw kabinet worden de messen opnieuw geslepen.

Lees meer...

Terugblik – FPG-webinar: Tot de bodem!

Het FPG-Webinar – Tot de Bodem! stond in het teken van de Open Bodem index (OBI) als meetinstrument en bodembeheer in de praktijk. Meer dan 100 geïnteresseerden hadden zich gemeld voor de bijeenkomst.

Lees meer...

Fonds ter bevordering werkgelegenheid in bos- en natuursector opengesteld

Vanaf 1 april 2021 is het Fonds Stichting Boswerk opengesteld.
In dit Fonds is het tegoed van de jaren geleden ontbonden Stichting Boswerk ondergebracht.

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!