FPG Nieuws

“Duurzame groei telt” - rol voor landbouw, landgoederen en particulier natuurbeheer

“Niet groei telt, maar duurzame groei.” Dat waren de woorden van minister van Financiën Dijsselbloem. FPG is het daarmee grondig eens. Grondgebonden landbouw, landgoederen en particulier natuurbeheerders kunnen een belangrijke bijdrage leveren.

Lees meer...

Beheerdersdag 2017: u bent van harte uitgenodigd

Dé kennis- en netwerkdag voor Nederlandse bos- en natuurbeheerders staat weer voor de deur. Op 29 september bent u voor de negende editie van de Beheerdersdag welkom op Landgoed Mariënwaerdt. De FPG is partner van de Beheerdersdag, die wordt georganiseerd door onze VBNE.

Lees meer...

Succesvolle Landgoeddag Epemastate

Tijdens de halfjaarlijkse Landgoeddag op 16 september werden zo'n 60 FPG-leden warm ontvangen op Epemastate in IJsbrechtum, de indrukwekkende 17e eeuwse state van de familie Van Eysinga. Naast persoonlijke ontmoetingen en kennismaking met het landgoed werden de leden bijgepraat over actuele politieke ontwikkelingen. Ook werd de nieuwe website van, voor en door landgoederen gepresenteerd.

Lees meer...

Netwerkbijeenkomst over leidingbeheer

Een grote leidingbeheerder wil leidingen aanleggen op uw grond. Wat zijn uw mogelijkheden? Tijdens een netwerkbijeenkomst op 12 oktober in De Klomp gaan we in op uw rechtspositie, gangbare voorwaarden en vergoedingen en ruimte voor onderhandeling.

Lees meer...

Actualiteiten fosfaatrechten volgen elkaar op

Update 18 september 2017: Er zijn oplossingen gevonden voor een aantal onbedoelde problemen waar grondbezitters tegenaan liepen bij de uitvoeringsregels van het fosfaatstelsel. Dat meldt het ministerie van EZ in een Kamerbrief van 7 september.

Lees meer...

'Sta lokmiddelen toe bij jacht op landelijk vrijgestelde soorten'

Update 1 september 2017: Staatssecretaris van Dam past op korte termijn de uitvoeringsregelgeving aan die het gebruik van lokmiddelen bij de jacht op landelijk vrijgestelde soorten verbiedt. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Lees meer...

Particulier vaak coulant voor bramenplukkende wandelaar

Bramen plukken in de natuur mag niet, stond afgelopen zomer overal te lezen. Bramen zijn (doorgaans) geen publiek eigendom. Veel particuliere eigenaren zullen zich voor bramenliefhebbers echter graag coulant opstellen.

Lees meer...

FPG brengt model-jachthuurovereenkomst uit

Het jachtrecht is verbonden met het eigendomsrecht. Grondeigenaren mogen bepalen, binnen wettelijke kaders, wat er gebeurt met jacht en faunabeheer op hun terrein. Met de nieuwe FPG model-jachthuurovereenkomst regelt u de reguliere verhuur van jacht. Daarnaast zijn op aanvraag modellen beschikbaar voor jaarlijkse verhuur met beperkende voorwaarden.

Lees meer...

FPG vraagt opnieuw aandacht voor Box 3-heffing tijdens formatie

De Federatie Particulier Grondbezit heeft nogmaals haar zorgen geuit over de hervorming van de vermogensrendementsheffing. Op 16 augustus vroeg ze aandacht voor een rechtvaardige heffing in een brief aan de woordvoerders van financiën van de partijen betrokken bij de formatie (D66, CDA, CU en VVD).

Lees meer...

EU-actieplan voor verbetering implementatie VHR is niet het ei van Columbus

De implementatie van de Vogel- en Habitatrichtlijnen moet beter, maar de Nederlandse regering en de Europese Commissie lijken het niet eens over de kern van het vraagstuk. Nederland wijst naar de Europese Commissie (de richtlijnen beperken een meer flexibele uitvoeringsaanpak) en de Europese Commissie wijst naar lidstaat Nederland (de Nederlandse implementatie schiet tekort). Er lijkt een soort kip-ei-discussie te zijn ontstaan.

Lees meer...

Houdt u van fotograferen? Doe mee aan onze fotowedstrijd!

Dan maakt u niet alleen kans op een heerlijke fles wijn; misschien ziet u uw foto ook terug in De Landeigenaar!

Lees meer...

Leden van Verdienste

De Federatie Particulier Grondbezit heeft twee zeer actieve en betrokken leden benoemd tot Lid van Verdienste.

Lees meer...

In memoriam: mr. Berni van Vloten

Op 1 juli 2017 is mr. B. van Vloten overleden. De heer Van Vloten is 8 jaar voorzitter geweest van de Nederlandse Vereniging van Boseigenaren (1980 – 1988) en erelid daarvan.

Lees meer...

2e Kamer: "Landbouwgrond in Nederlandse handen"

De Tweede Kamer wil dat Minister Kamp onderzoekt of landbouwgrond ook aangemerkt moet worden als "vitale infrastructuur"  van ons land. De Kamer wil voorkomen dat Nederlandse landbouwgrond in "verkeerde buitenlandse handen valt".

Lees meer...

Toch nog laatste kans voor Spelderholt?

Staatssecretaris van Dam heeft op 7 juli de bevindingen over de herziening van het pachtstelsel van de heer Sicko Heldoorn naar de Tweede Kamer gestuurd. Na de zomer komt het nieuwe Kabinet met een inhoudelijke reactie op het advies en een visie op het vervolg.

Lees meer...

NSW motie over maatvoering toch aangenomen

Afgelopen donderdag heeft de Tweede Kamer een mooie motie over de evaluatie NSW-wet alsnog aangenomen.

Lees meer...

Eerste provincie maakt extra budget vrij voor toezicht en openstelling

Als eerste provincie maakt Utrecht extra budget vrij om de kosten van openstelling, inclusief het toezicht, te vergoeden aan natuurbeheerders en eigenaren. De FPG zet zich samen met andere partijen al langer in voor een realistische vergoeding en roept de andere provincies op dit goede voorbeeld te volgen.

Lees meer...

Monumentenaftrek blijft ook in 2018

Dat schrijft minister Bussemaker in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder werd al besloten de regeling, die oorspronkelijk al per 1 januari 2017 zou verdwijnen, voor dít jaar te behouden. Het kabinet hield tot nu toe echter altijd vast aan afschaffing per 2018. Dat streven laat zij nu los. 

Lees meer...

FPG scherpt standpunt over GLB aan via ledenbijeenkomsten

Op 27 juni vond de eerste van twee FPG-ledenbijeenkomsten plaats over het GLB. De belangrijkste conclusie: onzeker is hoe snel het GLB zal verschuiven van hectarepremies naar het gericht belonen van maatschappelijke en ecologische diensten. FPG en ELO kunnen invloed uitoefenen op dit tempo en de precieze invulling van de verschuiving. Op de tweede ledenbijeenkomst, vrijdag 14 juli, gaat het gesprek hierover door.

Lees meer...

Pachtbemiddelaar Heldoorn deelt bevindingen

De bemiddelaar in het pachtdossier, Sicko Heldoorn, heeft deze week vertrouwelijk zijn bevindingen gedeeld met de vertegenwoordigende organisaties van pachters en verpachters. Binnen een maand stuurt hij een rapportage naar staatssecretaris Van Dam, die vervolgens de Kamer informeert.

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!