De voorstellen van de staatssecretaris van Financiën voor aanpassing van box 3 pakken zeer nadelig uit voor particulier grondbezit. Doorrekening van de voorstellen uit de Kamerbrief van 6 september geven een onthutsend beeld.
Tijdens de FPG ledenbijeenkomst Pacht op 10 september werden leden bijgepraat over de trage stand van zaken bij de plannen voor een nieuw pachtbeleid. Ook werd uitgebreid ingegaan op onze lobby tegen de steeds hogere vermogensrendementsheffing. Advocaat Els Harbers lichtte de gevolgen toe van de uitspraak van het Pachthof over de waardeverdeling van fosfaatrechten.
Het concept-Rangschikkingsbesluit NSW kan volgens FPG verder worden vereenvoudigd. Ook moet er meer ruimte zijn voor nieuwe economische dragers. FPG heeft daarvoor een aantal voorstellen opgenomen in haar reactie op de consultatie van de ministeries van LNV en van Financiën.
In de praktijk is er groeiende onvrede bij eigenaren over de afspraken die TenneT met grondeigenaren – al of niet onder druk van het opleggen van een gedoogplicht - maakt. Reden voor de Federatie om met deze grote leidingbeheerder opnieuw in overleg te gaan.
Op 22 augustus hebben ruim 25 UPG- OPG- en GPG-leden genoten van een exclusieve rondleiding op landgoed Het Lankheet. Dit voorjaar was Eric Brinckmann deelnemer aan de cursus Duurzaam Bodembeheer voor verpachters en in vervolg hierop nodigde hij medecursisten uit daar te komen kijken.
De behandeling van de Aanvullingswet Grondeigendom Omgevingswet in de Tweede Kamer is voorzien voor de eerste week van september. FPG roept het Parlement op geen afname in rechtsbescherming van de eigenaar toe te staan, en vast te houden aan eerder aangenomen moties daarover. Dit vraagt dat het wetsvoorstel verder wordt aangepast, zo dat volle toetsing door de bestuursrechter mogelijk blijft bij onteigening.
Het ministerie van Financiën houdt vast aan aanpassingen van fiscale regels voor pachtersvoordeel. Ook zit er geen beweging in het standpunt van Financiën over de normwaarde bij de vermogensrendementsheffing. De steun die het FPG-standpunt daarbij nu krijgt van de Bond van Landpachters doet Staatssecretaris Snel niet van standpunt veranderen.
Vandaag heeft het kabinet het nieuwe concept-Rangschikkingsbesluit van de Natuurschoonwet gepubliceerd en de internetconsultatie geopend. Het conceptbesluit (hier) bevat zowel verruimingen als aanscherpingen van de huidige regeling.
Vrijdag 28 juni 2019 presenteerde het kabinet haar nieuwe klimaatvoorstellen. Belangrijkste verandering ten opzichte van eerdere voorstellen is de verhoging van het budget voor landbouw, bosbouw en landgebruik. In de periode 2020-2030 komt hiervoor €870 mln. extra van het Rijk beschikbaar.
Met de presentatie van het realisatieplan ‘Op weg met perspectief’ krijgt de omslag naar kringlooplandbouw een forse impuls, aldus minister Schouten. Met het realisatieplan wil de minister duidelijk maken dat de beweging naar kringlooplandbouw in gang is gezet en onomkeerbaar is.
Op 24 juni, precies 4 jaar na het winnen van haar Klimaatzaak bij de rechtbank, presenteert Stichting Urgenda een pakket van 40 klimaatmaatregelen aan het kabinet.
In mei vonden verschillende Kamerdebatten plaats over de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) die momenteel in ontwikkeling is. Eerder deelde Ollongren de regeringskaders daarvoor met de Kamer. De ontwerp-NOVI wordt deze zomer verwacht.
SOIL4U/Vilsteren gaat in samenwerking met FPG onderzoeken welke klimaatmaatregelen particuliere bos- en landgoedeigenaren zouden willen uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden van water, bodemverbetering, verbeteren van de biodiversiteit en de aanplant van extra bomen. Eigenaren die actief willen meedenken over het klimaatrobuust maken van onze bossen en landgoederen zijn van harte uitgenodigd voor de eerste expertmeeting op vrijdag 5 juli in Vilsteren.
Afgelopen zaterdag plaatste Nieuwe Oogst een opiniebijdrage van FPG over het eigendom van fosfaatrechten en de uitspraak daarover van het Pachthof. We besloten tot die opiniebijdrage vanwege verbazende artikelen daarover in Nieuwe Oogst.
Naast het afnemend areaal landbouwgrond, neemt ook het aandeel pacht ervan af. Dit blijkt uit nadere analyse van de onlangs gepubliceerde CBS-cijfers over grondgebruik. Niet alleen absoluut, ook relatief daalt het pachtareaal. In 2018 liep het verpachte areaal terug met bijna 8500 hectare. Relatief ging het van 28,69% naar 28,56% van het totale areaal landbouwgrond. Deze teruggang in het pachtareaal zou de Nederlandse overheid zorgen moeten baren.
De dividendbelasting leidt tot onnodige administratieve rompslomp voor particuliere landgoedeigenaren. Fiscaal transparante NSW-vennootschappen dragen dividendbelasting af. Vervolgens moeten de aandeelhouders van deze vennootschappen die bij hun belastingaangifte weer terugvragen. De FPG pleit voor een dividendvrijstelling.
Landgoed Junne in Overijssel lag er stralend bij tijdens de Algemene ledenvergadering van de FPG op 1 juni. Rentmeester Ryan Nijzink van a.s.r., sinds 2018 eigenaar, vertelde over de fascinerende historie, de veelheid aan cultuurhistorische kenmerken en over de ambitie hoe het landgoed duurzaam bestaansrecht te geven.
Niet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!