FPG Nieuws

Drukbezochte Landgoeddag op het prachtige Zelle

Landgoed Zelle, Hengelo (Gld.)
Landgoed Zelle, Hengelo (Gld.)

Ruim honderd FPG-leden waren op 13 april jongstleden te gast bij de familie Van Dorth tot Medler op landgoed Zelle in de Achterhoek. Na een warm welkom door Adrienne Vriesendorp-Dutilh, genoten de aanwezigen van de bijzonder onderhoudende inleiding van Joop van Caldenborgh over de bouw van museum Voorlinden in Wassenaar. Ook waren de leden onder de indruk van de ontwikkelingen op landgoed Zelle. Rentmeester-directeur Gerrit Jan Liet voerde ons door de uitvoering van het Masterplan. Na de enerverende presentaties werd met eigen ogen het fraaie huis, de vernieuwde gebouwen en groene ruimte op Zelle aanschouwd.

Alvorens de heer Caldenborgh te introduceren, ging dagvoorzitter Adrienne Vriesendorp-Dutilh kort in op het lobbysucces bij de vervangende subsidieregeling voor het onderhoud van rijksmonumenten, en op de actuele status van het NSW-dossier. Ook meldde zij dat de FPG momenteel veel aandacht besteed aan het pachtdossier.

Voorlinden

De burgemeesters van Rotterdam en Den Haag moesten het museum voor de kunstcollectie van één van Nederlands meest invloedrijke kunstverzamelaars aan hun neus voorbij laten gaan, toen landgoed Voorlinden door KPN te koop werd aangeboden, aldus de heer Van Caldenborgh. Zevenentwintig onderzoeken en een gang langs diverse -niet altijd begripvolle- instanties later, kon na twee jaar met de bouw van het museum worden begonnen. En dat was millimeterwerk. “Uiteindelijk wijkt het gebouw van begin tot einde niet meer dan een halve millimeter af”, meldde Van Caldenborgh. Ook bijzonder aan het gebouw is dat via een unieke dakconstructie de zalen en de kunstwerken altijd door daglicht worden verlicht.

Op het 40 hectare grote landgoed Voorlinden, met duin, bos, park en weiland, is behalve het museum ook een beeldentuin aangelegd. En er kan volop gewandeld worden. “Het landgoed en het museum is een bezoek meer dan waard.”, aldus één van de aanwezigen die al op Voorlinden was. Een aanrader dus.

Landgoed

Terwijl het op deze koude lentedag buiten af en toe sneeuwde, vertelde Gerrit Jan Liet over de ontwikkelingen op landgoed Zelle. De vader van de huidige eigenaren van Zelle was een actieve landbouwer, met onder andere kippen. De schuur, die zeswekelijks onderdak bood aan achttienduizend slachtkippen, is inmiddels gesloopt om ruimte te maken voor een boomgaard met padenstructuur. Twee andere historische schuren zijn aangepast aan de eisen van deze tijd en worden nu verhuurd als bedrijfsruimte. En door op een aantal vakantiehuizen een woonbestemming te realiseren is een andere economische pijler ontstaan. Deze woningen zijn vervolgens op erfpacht verkocht. “Laat u niet wijs maken dat dit niet zal lukken “, zei rentmeester Liet. “Er is op zo’n locatie ruim voldoende vraag naar.” Voor de overige op het landgoed aanwezige recreatiewoningen wordt een opstalrecht overwogen in plaats van verhuur via het verhuurbedrijf. Bij Zelle is het gelukt om met de provincie meerjarenafspraken te maken. Daardoor kon het in 2009 opgestelde Masterplan naar capaciteit uitgevoerd worden.

Rondleiding

Aan het huis is door haar ouders regelmatig verbeterd. “Maar het meest werd destijds toch in het landbouwbedrijf geïnvesteerd”, aldus onze gastvrouw Mechteld Feilzer – Van Dorth tot Medler. “Wij zijn er aan gewend de handen uit de mouwen steken.”, vertelde de huidige bewoonster van het huis tijdens de rondleiding over haar jeugd. En dat was goed te zien aan het prachtige huis, de gerenoveerde bijgebouwen en het weelderige groen -inclusief moestuin. Het masterplan van de familie en rentmeester Liet heeft zijn vruchten inmiddels afgeworpen.

In het programma van de landgoeddag is meer achtergrondinformatie van Landgoed Zelle te vinden.