FPG Nieuws

Financieele Dagblad: ontzie grondeigenaar bij aanpassing Box 3

FPG verzet zich hevig tegen de onredelijke hoogte van de vermogensrendementsheffing voor verpachte grond en voor opstallen op landgoederen. Ook Het Financieele Dagblad besteedde daaraan afgelopen week de nodige aandacht. Zo plaatste FD op 15 oktober 2019 een interview hierover met FPG-voorzitter Roel Robbertsen en met Frederik Evelein (hier). Dit werd gevolgd door het redactioneel FD-commentaar een dag later, met de oproep: “Ontzie grondeigenaar bij aanpassing box 3” (lees hier).

Situatie verslechterd verder
Door de huidige vermogensrendementsheffing worden verpachters en landgoedeigenaren al ernstig benadeeld. Door nieuwe voorstellen van Staatssecretaris Snel verslechtert de situatie nog verder.

Grondeigenaren die vermogensrendementsheffing in box 3 moeten betalen, worden in de voorstellen van Snel geacht vanaf 2022 een rendement te behalen van 5,33%. Voor de van overheidswege strikt gereguleerde pacht is die opbrengst uit normale bedrijfsvoering een illusie, zo benadrukt ook Het Financieele Dagblad.

In het interview in Het Financieele Dagblad krijgen Roel Robbertsen en Frederik Evelein de gelegenheid de achtergrond daarbij toe te lichten. In het redactioneel commentaar de dag erna concludeert het FD dat staatssecretaris Snel geen haast maakt met de hervorming van box 3. Dat geeft hem respijt om rekening te houden met de bijzondere positie waarin particuliere grondeigenaren verkeren. Als hij dat niet doet, moet de Tweede Kamer hem daarin corrigeren, aldus Het Financieele Dagblad.

Update 4 november 2019
Het FPG-standpunt vindt ook steun in de bijdrage van fiscalist Pieter Seegers in Boerderij van 1 november. In zijn artikel Grondeigenaren de klos bij plannen box-3 heffing (hier) worden de argumenten tegen het voorstel erg helder uiteengezet. Het artikel kreeg de nodige aandacht als meest gelezen artikel op boerderij.nl in het eerste weekeinde van november.

Achtergrond

Eerdere artikelen over de unfaire vermogensrendementsheffing vindt u hier: