FPG Nieuws

Grapperhaus: “kosten drugsdumping niet afwentelen op grondeigenaar”

Minister Grapperhaus probeert een oplossing te forceren voor een structurele subsidieregeling die particuliere grondeigenaren de opruimkosten van drugsafval vergoedt. Hij spreekt daarbij regionale overheden aan om te komen tot zo’n regeling. Dit laat hij in een Kamerbrief van 28 maart weten (hier).

Grapperhaus noemt in het in zijn brief “zeer onwenselijk wanneer een onschuldige particuliere grondeigenaar buiten zijn schuld wordt geconfronteerd met gedumpte drugschemicaliën op zijn perceel.”

Eerder al Raad van State

Op 27 februari 2019 deed de Raad van State al uitspraak in een zaak waarin een gemeente de opruimkosten wilde verhalen op de particuliere grondeigenaar. Uitkomst van deze casus is dat de particulier niet hoeft te betalen voor het opruimen van drugsafval indien zij geen schuld hebben aan de dumping . Deze kosten blijven gelet op de wettelijke verantwoordelijkheden voor rekening van de gemeente (zie ook ons bericht hier).]

Ook minister Grapperhaus legt in zijn brief de verantwoordelijkheid voor een structurele subsidieregeling bij regionale en lokale overheden. Wel stelt hij nog een eenmalige financiële bijdrage beschikbaar voor de komende twee jaar.

Doorpakken

FPG hoopt dat met het voorstel van minister Grapperhaus daadwerkelijk een einde komt aan overheden die naar elkaar wijzen voor oplossingen voor dit probleem. FPG en onze provinciale verenigingen hebben zich afgelopen jaar samen met andere organisaties hard gemaakt voor zo’n  structurele oplossing voor de opruimkosten van drugsafval op particulier terrein (voor meer informatie en position paper zie hier).

Onze inzet voor een structurele regeling voor de opruimkosten  maakt deel uit van onze inzet op het dossier Toezicht en Handhaving in natuurgebieden en het buitengebied. Meer informatie daarover vindt u hier en hier.