FPG Nieuws

Klimaatmanifest Particuliere Landgoederen gelanceerd

Op 3 oktober is het Manifest Klimaatrobuuste Landgoederen en particuliere bossen gelanceerd tijdens de FPG Landgoeddag in Vilsteren. Met het Manifest geven Particuliere Landgoederen aan wat zij willen en kunnen bijdragen aan de huidige klimaatopgaven. Het Manifest, een initiatief van FPG en Soil4U, is positief in ontvangst genomen door Donné Slangen, directeur Natuur van LNV. 

We roepen u van harte op om het manifest te ondersteunen.
U kunt uw intentie tot deelname doorgeven via fpg@grondbezit.nl
Klik hier voor het manifest.

Concrete maatregelen
Wij, eigenaren van particuliere landgoederen en bossen, voelen de noodzaak om samen met de grondgebruikers concrete maatregelen te nemen voor een klimaatrobuust landschap met een gezonde bodem als basis. Wij dagen onszelf en onze samenwerkingspartners uit om maatregelen te definiëren en uit te voeren. In het manifest zijn 7 thema’s benoemd, met daarbij mogelijkheden voor concrete maatregelen.

Inmiddels 100 landgoederen
Op donderdag 3 oktober spraken alvast de eerste particuliere landgoed- en boseigenaren hun expliciete steun uit voor het manifest. Daarnaast sprak een aantal organisaties, waaronder de Bosgroepen hun verbondenheid uit. Samen gaan we aan de slag met maatregelen op het gebied van bosbeheer, CO2 opslag, waterbeheer en gezonde bodem. Inmiddels hebben 100 landgoederen zich aangesloten en komende weken zal naar verwachting dat aantal verder toenemen.

Handen ineen
Liesbeth Cremers, mede-eigenaar van Vilsteren en initiatiefnemer van het manifest: “het is van zeer grote urgentie dat wij onze landgoederen omvormen tot Klimaatrobuuste bossen en landgoederen. Ik ben erg blij dat particuliere eigenaren, organisaties en overheden samen de handen ineenslaan voor actie.”