FPG Nieuws

Raad van State: Gemeente mag kosten drugsafval niet op eigenaar verhalen

Het gemeentebestuur van Nuenen mag de kosten van het opruimen van drugsafval niet verhalen op de eigenaren van het weiland waar het drugsafval werd gevonden. Dat staat in een recente uitspraak van de Raad van State. Er zijn opnieuw vragen over gesteld in de Tweede Kamer.

Nieuwe regeling?

Samen met een aantal andere partijen, waaronder VNG,  heeft FPG eind vorig jaar aandacht gevraagd voor de kosten van het opruimen van drugsafval. Het ministerie van I&W had in 2014 een tegemoetkoming in de opruimkosten geregeld, maar deze regeling is helaas gestopt. De FPG vindt dat er een eenvoudige en structurele regeling moet komen. Je kunt de kosten voor het opruimen van het illegale afval van het grootste synthetische drugs producerende land ter wereld niet

op decentrale overheden en grondeigenaren afwentelen. Naar aanleiding van Kamervragen heeft minister Ollongren een werkgroep ingesteld die in dit voorjaar met een duurzame financieringsoplossing moet komen.

Uitspraak Raad van State

In Nuenen wilde de gemeente de kosten voor het opruimen van drugsafval op de eigenaren verhalen. Op een weiland in Nuenen werd tot twee keer toe gevaarlijk drugsafval gevonden. Dat was daar door onbekenden achtergelaten. De gemeente ruimde het drugsafval direct zelf op legde de rekening van rond € 45.000 bij de eigenaren neer. Zij hadden echter niets met het gedumpte drugsafval te maken. En omdat de eigenaren van het weiland geen overtreding hebben begaan, kunnen zij niet opdraaien voor de kosten van het opruimen van het drugsafval, aldus de Raad van State op 27 februari 2019.

Opnieuw Kamervragen

Op 18 februari jl. heeft het programma Radar aandacht besteed aan de gevolgen van gedumpt drugsafval voor de grondeigenaar. Deze uitzending en de uitspraak van de Raad van State over het drugsafval in Nuenen, hebben opnieuw tot Kamervragen geleid (hier en hier). SGP lid Stoffers heeft de minister gevraagd of zij nog dit jaar met een landelijke regeling voor volledige vergoeding van opruimkosten wil komen, waarbij zowel Rijk als provincies een bijdrage leveren.

Het onderwerp heeft een directe link met onze inzet op het dossier Toezicht en Handhaving in natuurgebieden. Meer informatie daarover vindt u hier en hier.

 

Wordt vervolgd.