GPG Nieuws

In memoriam Jaap van den Briel

DOOR JET VAN DEN TOORN  Het is alweer enige tijd geleden dat het bericht ons bereikte van het onverwachte overlijden van Jaap van den Briel op 14 december 2019. Vanwege de coronaperikelen kan ik daar op deze plek nu pas aandacht aan besteden. De wat oudere garde zal zich deze voorganger van Bas zeker herinneren als een aimabel en deskundig contact bij het GPG.

Sommige mensen in mijn leven zijn onlosmakelijk verbonden met het moment waarop ik het beheer van bos en heide op ons landgoed overnam toen mijn vader in 2001 geheel onverwachts overleed. Ik liep toen al een tijdje stage als leerling-boskabouter. In die tijd bracht Jaap bij een groot aantal GPG-leden een kennismakingsbezoek. Ook bij ons, en zo leerde ik hem kennen. Enige maanden daarna moest ik hem laten weten dat mijn vader was overleden en dat ik de nieuwe contactpersoon voor ons landgoed was. Daar reageerde hij bijzonder sympathiek op.

In de eerste jaren dat ik het bosbeheer deed, vond ik dat best spannend. Soms had ik ook nauwelijks enig idee waar ik mee bezig was. Het was prettig dat ik dan bij hem terecht kon met mijn vragen. Op een bepaald moment stuurde hij me ook in de richting van Volker Repelaer, en samen knapten ze, zonder er ook maar een woord aan vuil te maken, iets voor me op waar ik erg mee zat. Dat is dus ook het GPG.

Toen Jaap wegging bij het GPG was dat voor mij dan ook het einde van een tijdperk.