GPG Nieuws

Landgoedmakelaar Jan Bennink schrijft boek

DOOR BAS VAN GERWEN  Het komt niet vaak voor dat een boek de landeigenaar op het lijf lijkt te zijn geschreven. Een voorbeeld vormt echter Baronnen, boeren, buitenlui – Anekdotes van een makelaar door Jan Bennink, een vermakelijke verhalenbundel over Benninks belevenissen als bemiddelaar in fraai, groen onroerend goed, waaronder vele landgoederen.

Jan Bennink was makelaar in Gelderland en specialiseerde zich in grote terreinen, ook in de rest van Nederland én in Schotland. Zijn verhalen bieden een kijkje in de praktijk van veertig jaar handel in landelijk onroerend goed. Het eerste verhaal ‘De stem’ gaat in op de ouderwetse veilingen in rokerige zaaltjes zoals die bijvoorbeeld in Hotel Bakker in Vorden tientallen jaren lang plaatsvonden, een praktijk die vrijwel is verdwenen. De verhalen voeren voorts langs boerderijen, landelijk gelegen villa’s en uitgestrekte landgoederen. Dagenlange taxaties in bemodderde laarzen van uitgestrekte terreinen en oude – vaak vervallen – huizen beschrijft Bennink op een wijze die zijn liefde voor het platteland en de monumentale geschiedenis verraadt.

Maar bovenal verhaalt hij van de mensen die daarbij zijn pad kruisten: de rentmeesters, de geïnteresseerde kopers en de vaak markante eigenaren. Bijvoorbeeld de drie hoogbejaarde dames die samen het huis bewonen waar zij zijn opgegroeid. In vijftig jaar is er niets aan het huis veranderd. Of de baron die een aubade krijgt van de lokale fanfare met een wel heel confronterende naam. En dan de jonkvrouwen die al veertig jaar niet meer over hun landgoed hebben willen wandelen. Of de excentrieke juffrouw die met al haar levende have naar Canada emigreert. De bundel wordt besloten met aan aantal Schotse avonturen, waarin Bennink terreinen en kastelen voortovert die ons hier in Gelderland tot nederigheid stemmen. Zijn verhalen spreken zeer tot de verbeelding en daaraan draagt de nuchtere, humorvolle schrijfstijl van Bennink zeker bij. Het boek is verkrijgbaar bij boekhandel, webshop en uitgever (www.gelderboek.nl). ISBN 978 94 925 88 050, prijs € 17,90.