HPG Nieuws

Erwin van den Berg (45) nieuwe voorzitter Hollands Particulier Grondbezit

Erwin van den Berg
Erwin van den Berg

Het Hollands Particulier Grondbezit (HPG) heeft een nieuwe voorzitter. Erwin van den Berg (45) stelde zich vandaag voor aan de leden op de ALV van de vereniging. Hij volgt Reinier van Elderen op, die maar liefst 14 jaar voorzitter was van de vereniging van grondeigenaren. Van den Berg is voorzitter van het bestuur van de Agrarische Stichting Blaricum. Deze stichting beheert twee boerderijen, akkers, weilanden en een bosgebied in Blaricum; en is tevens lid van het HPG.

Van den Berg heeft na afronding van zijn studie Bos- en Natuurbeheer aan de Hogeschool Van Hall Larenstein voor verschillende kantoren als grondzakenadviseur en rentmeester gewerkt. Sinds 2007 is hij directeur van de Stichting ter Verbetering van de Agrarische Structuur (Stivas) uit Zwaagdijk.

Verkaveling
Deze stichting voert onderzoeken uit naar verkavelingsstructuren, en begeleidt vrijwillige kavelruilprojecten waarmee de structuur van landbouwbedrijven wordt verbeterd. Deze projecten zorgen voor een efficiëntere bedrijfsvoering, verbeteren de interne bereikbaarheid en verminderen het landbouwverkeer op de openbare weg. Tegelijkertijd kunnen op vrijwillige basis maatschappelijke doelstellingen op het gebied van water, natuur en milieu worden gerealiseerd.  

Afscheid
Het aantreden van Van den Berg betekent ook het afscheid van Reinier van Elderen, die een grote staat van dienst heeft opgebouwd bij het HPG. Bij bepaalde landelijke dossiers blijft Van Elderen voorlopig nog wel betrokken, zoals hij ook heeft gedaan tijdens zijn HPG-voorzitterschap. Onder meer op het gebied van faunabeheer en natuurbescherming is hij actief, maar ook als voorzitter van de Werkgroep Leidingbeheer van de landelijke Federatie Particulier Grondbezit.

Landschap
Van den Berg is getrouwd met Milia Bosboom en heeft twee zoons van 11 en 17. Hij kijkt met plezier uit naar zijn nieuwe rol, waarmee hij zich in kan zetten voor de belangen van particuliere landgoed- en grondeigenaren en het prachtige Hollandse landschap.