UPG Nieuws

Inspiratiemiddag voor de dag van het Kasteel in Utrecht

Ter voorbereiding op de 'Dag van het Kasteel' (2e Pinksterdag, 5 juni) organiseert de Nederlandse Kastelen Stichting (NKS) op 3 maart een inspiratiemiddag in het Utrechts Archief. Landgoedeigenaren die geïnteresseerd zijn, worden van harte uitgenodigd mee te doen aan deze inspiratiemiddag.

Op de Dag van het Kasteel openen zo'n honderd kastelen en buitenplaatsen de deuren van hun huis en/of tuin. Bezoekers doen op een laagdrempelige manier kennis op over dit erfgoed via de beleving van het monument. Elk jaar heeft het evenement een thema, dit jaar rondom kasteel en buitenplaats. NKS zorgt jaarlijks voor extra ondersteuning in twee zogenaamde focusregio's. Komende editie is Utrecht daarbij één van de twee focusregio's.

Wat houdt meedoen in?

NKS geeft de dag samen met de deelnemers vorm op basis van een aantal projecten waarin object overschrijdende thema’s worden aangekaart. De belangrijkste thema’s voor komend jaar zijn:

  • bewustwording bij bezoekers van de waarde van dit erfgoed (die ook voor hen geldt: cultureel rijke omgeving, woongenot, recreatie, welzijn)
  • beheer van buitenplaatsen: particuliere bewoning is de oorspronkelijke functie van buitenplaatsen, het zorgt ervoor dat veel buitens nog bestaan.

Met deze thema's als basis zal NKS een aantal producten ontwikkelen zoals een gemeenschappelijke folder over de waarde van de buitenplaats voor de omgeving, een publieksvriendelijk verhaal over (de noodzaak van passend) onderhoud van dit erfgoed of een fietsroute door de omgeving waarin we laten zien hoe de omgeving beïnvloed is door deze buitenplaatsen.

Als eigenaar kunt u het programma voor de dag vormgeven op een manier die voor u passend is. Met een rondleiding of korte lezing, of een speurtocht of muziekvoordracht. Wij spreken hier graag met u over.

Meer weten of meedoen?

Neem contact op met Janneke van Dijk, projectleider Dag van het Kasteel (e-mail j.vandijk@kastelen.nl, tel. 06 3003 9581)