Geachte bezoeker

Uw internet browser (Microsoft Internet Explorer) is verouderd. U kan de website bezoeken, maar niet alle functies gebruiken. Zo zal u waarschijnlijk niet kunnen inloggen en geen formulieren kunnen invullen. Wij raden u van harte aan een actuele browser te (laten) installeren op uw computer, ook voor uw eigen veiligheid. Deze site werkt met Safari, Firefox, Google Chrome en Explorer (vanaf versie 8).

Overijssels Particulier Grondbezit (OPG)

Het Overijssels Particulier Grondbezit, OPG, verenigt de particuliere eigenaren van het buitengebied van Overijssel. Het gaat om eigenaren van landbouwgronden, bossen en natuur, vaak in een rijke schakering: een verweven landschap met een hoge biodiversiteit, gepositioneerd tussen de grootschalige landbouw en de grootschalige 'wilde' natuur. Het OPG is, naast de georganiseerde landbouw en de natuurbescherming, een belangrijke speler in het buitengebied.

Meer over OPG...

De Tijd is Rijp en Groen

Rijp en Groen

Samen met een brede groep landbouw- en natuurorganisaties heeft OPG het pamflet De Tijd is Rijp en Groen opgesteld. Het pamflet is een oproep aan alle betrokken om samen te werken aan herstel van biodiversiteit en in het bijzonder aan provincie. Het pamflet is 18 april aangeboden aan de nieuwe leden van Provinciale Staten en de formateur. We roepen de nieuwe Statenleden op de beweging in maatschappij te benutten en maximaal in te zetten op een provinciale uitwerking van het Deltaplan herstel Biodiversiteit.

De Overijsselse landbouw- en natuurorganisaties zien de tijd is en rijp voor een groene verandering. Het bruist het van initiatieven, plannen en projecten bij burgers en overheden gericht op meer biodiversiteit zowel in landbouw als daarbuiten. De tijd is rijp om deze bewegingen samen te brengen en te steunen zodat de negatieve trend in biodiversiteit kan worden omgebogen.

Het pamflet de Tijd is Rijp en Groen

Landgoedconsulentschap

Landgoedconsulentschap Overijssel

De Overijsselse landgoedconsulent is vraagbaak en kenniscentrum voor landgoedeigenaren en gemeenten bij de ontwikkeling van duurzame economische dragers op landgoederen. De landgoedconsulent maakt op basis van uw vraag een selectie van specialisten die u het beste kunnen bijstaan. Een goed begin is het halve werk, maak een goede start met uw ontwikkelproces.

www.landgoedconsulentschap.nl

OPG Nieuws

Doorgeven wijzigingen in het Natuurbeheerplan

In april 2020 zal het Natuurbeheerplan 2021 door GS vastgesteld worden. Per jaar wordt het Natuurbeheerplan één keer vastgesteld. Dit houdt in dat wijzigingen die na onderstaande datum worden doorgegeven, pas kunnen worden meegenomen in het natuurbeheerplan 2022. Dit geldt voor zowel agrarisch natuurbeheer als voor natuurbeheer. Het doorgeven van de wijzigingen kan tot eind januari 2020.

()

Lees meer...

Junior / medior belangenbehartiger - Overijssel

JUNIOR / MEDIOR BELANGENBEHARTIGER - Overijssel (36 uur)
(een dienstverband voor minder dan 36 uur is bespreekbaar)

Werk jij graag samen aan het mooier en duurzamer maken van het buitengebied, in het bijzonder bij onze leden van kleine en grote landgoederen in Overijssel? Organiseer jij graag op eigen kracht projecten en evenementen over maatschappelijk relevante thema’s? Heb je altijd al op de mooiste plekken van Nederland willen komen? Lijkt het je wat om onze vereniging te versterken met jouw liefde voor het buitengebied? Ben je sociaal, mensgericht en heb je een hart voor verenigingswerk? Lees dan gauw verder!

Sollicitaties ontvangen wij graag vóór 7 oktober 2019 via fpg@grondbezit.nl.

()

Droogte

Qua neerslagtekort zitten we heel dichtbij het scenario van 2018. We hopen op voldoende regen want alom zijn de gevolgen van de droogte zichtbaar in de natuur. We willen u vragen om uw ervaringen en de schade aan natuur, bos en park met ons te delen.

Op de website van Waterschap Vechtstromen kunt u steeds de meest actuele informatie rondom de droogte vinden op een aparte pagina.

()

Lees meer...

Het ene bos is het andere niet
Een pleidooi voor een genuanceerde aanpak

Er waart een nieuwe golf van activisme door Nederland: Stop het kappen van bos! Terwijl we kampen met een klimaatcrisis en bossen nodig hebben om CO2 op te nemen, is het areaal bos in Nederland de laatste jaren juist afgenomen.

()

Lees meer...

Energievisies voor landgoederen

Een verantwoorde inpassing van de energietransitie op uw landgoed - hoe werkt dat? Op 3 landgoederen in Overijssel hebben we (Oversticht, Eelerwoude en OPG) ervaring opgedaan met wat er mogelijk is op gebied van besparen en opwekken op een landgoed.

De resultaten leest u hier

()

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!

OPG en FPG Kalender

Zomerexpositie: Twickel maakt toilet

1 juni 2019 - 30 september 2019 | Oranjerie landgoed Twickel, Delden

Lees meer

Family Owned Heritage Houses

24 september 2019 | Brussel, België

Onze Europese organisatie ELO organiseert op 24 september haar conferentie over 'Family Owned Heritage Houses' in Brussel. Centraal staan de uitkomsten van de breed uitgezette enquête en de beleidsaanbevelingen daarbij. Klik op deze link en lees verder.

Beheerdersdag VBNE

27 september 2019 | Landgoed Mariënwaerdt (Beesd)

Op vrijdag 27 september vindt de 11e editie plaats van de Beheerdersdag, dé kennis- en netwerkdag voor beheerders van bos en natuur.

Lees meer...

Landgoeddag

3 oktober 2019 | Landgoed Vilsteren

Save-the-date
De Landgoeddag wordt op 3 oktober samen met Soil4u georganiseerd op Landgoed Vilsteren.

Lees meer...

Tuin der Lusten wintereditie

12 december 2019 - 14 december 2019 | havezathe Den Alerdinck, Laag Zuthem

De Tuin der Lusten zal dit jaar van 12 t/m 14 december plaats vinden op Den Alerdinck in Laag Zuthem.

 

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!