Geachte bezoeker

Uw internet browser (Microsoft Internet Explorer) is verouderd. U kan de website bezoeken, maar niet alle functies gebruiken. Zo zal u waarschijnlijk niet kunnen inloggen en geen formulieren kunnen invullen. Wij raden u van harte aan een actuele browser te (laten) installeren op uw computer, ook voor uw eigen veiligheid. Deze site werkt met Safari, Firefox, Google Chrome en Explorer (vanaf versie 8).

Overijssels Particulier Grondbezit (OPG)

Het Overijssels Particulier Grondbezit, OPG, verenigt de particuliere eigenaren van het buitengebied van Overijssel. Het gaat om eigenaren van landbouwgronden, bossen en natuur, vaak in een rijke schakering: een verweven landschap met een hoge biodiversiteit, gepositioneerd tussen de grootschalige landbouw en de grootschalige 'wilde' natuur. Het OPG is, naast de georganiseerde landbouw en de natuurbescherming, een belangrijke speler in het buitengebied.

Meer over OPG...

De Tijd is Rijp en Groen

Rijp en Groen

Samen met een brede groep landbouw- en natuurorganisaties heeft OPG het pamflet De Tijd is Rijp en Groen opgesteld. Het pamflet is een oproep aan alle betrokken om samen te werken aan herstel van biodiversiteit en in het bijzonder aan provincie. Het pamflet is 18 april aangeboden aan de nieuwe leden van Provinciale Staten en de formateur. We roepen de nieuwe Statenleden op de beweging in maatschappij te benutten en maximaal in te zetten op een provinciale uitwerking van het Deltaplan herstel Biodiversiteit.

De Overijsselse landbouw- en natuurorganisaties zien de tijd is en rijp voor een groene verandering. Het bruist het van initiatieven, plannen en projecten bij burgers en overheden gericht op meer biodiversiteit zowel in landbouw als daarbuiten. De tijd is rijp om deze bewegingen samen te brengen en te steunen zodat de negatieve trend in biodiversiteit kan worden omgebogen.

Het pamflet de Tijd is Rijp en Groen

Landgoedconsulent

Landgoedconsulentschap Overijssel

De Overijsselse landgoedconsulent is vraagbaak en kenniscentrum voor landgoedeigenaren en gemeenten bij de ontwikkeling van duurzame economische dragers op landgoederen. De landgoedconsulent maakt op basis van uw vraag een selectie van specialisten die u het beste kunnen bijstaan. Een goed begin is het halve werk, maak een goede start met uw ontwikkelproces.

www.landgoedconsulentschap.nl

OPG Nieuws

Uitreiking Overijsselse Kastelen Stichting prijs

Op 29 mei 2019 is op Het Hakenberg de uitreiking van de OKS-prijs. Deze Overijsselse prijs is bestemd voor personen of organisaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de instandhouding van Overijsselse buitenplaatsen.

()

Lees meer...

Provinciale politieke partijen over Groen

Het bestuur van het OPG heeft alle partijen die deelnemen aan deze verkiezingen gevraagd een korte tekst aan te leveren met de standpunten over onderwerpen die onze leden aangaan, zoals buitengebied, landbouw, bos, natuur en landgoederen. Op volgorde van binnenkomst worden deze teksten hier gepubliceerd. Zodat u weet wat er met uw stem gebeurt!

Wat denken de partijen die meedoen aan PS verkiezingen 2019?

()

Invasieve exoten: een provinciale aanpak

Gedeputeerde Staten is vanaf 1 januari 2018 verantwoordelijk voor uitvoeren van maatregelen om invasieve exoten te bestrijden. Zij heeft hiervoor alle terreinbeheerders, waaronder het OPG, geconsulteerd over hoe ze dat moet aanpakken.

()

Lees meer...

Cursus Natuurboeren en ondernemerschap

Als pachter of verpachter op een landgoed op zoek naar nieuwe verbindingen tussen natuur en landbouw? Dan is dit de cursus die u helpt uw landbouwbedrijf een meer natuurinclusieve onderneming te maken.

()

Lees meer...

Natuurbeheerplan 2020

In april dit jaar wordt het Natuurbeheerplan 2020 vastgesteld. Dit jaar wil de provincie eenmalig het natuurbeheerplan vaststellen. Dit houdt in dat wijzigingen die na de vaststelling van het natuurbeheerplan 2020 worden doorgegeven, pas kunnen worden meegenomen in het natuurbeheerplan 2021. Geef eventuele wijzigingen voor het Natuurbeheerplan 2020 dus door te geven. Het doorgeven van de wijzigingen kan tot eind februari 2019.

()

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!

OPG en FPG Kalender

Algemene Ledenvergadering OPG

25 mei 2019, 10:00–14:00 | Huis te Breckelenkamp, Lattrop

Het huishoudelijk deel wordt gevolgd door een presentatie van de rentmeester van landgoed Twickel Egbert Jaap Mooiweer over natuur en landbouw op Twickel. Na de lunch is er een rondleiding over de fraaie buitenplaats.

Zomerexpositie: Twickel maakt toilet

1 juni 2019 - 30 september 2019 | Oranjerie landgoed Twickel, Delden

Algemene Ledenvergadering FPG

1 juni 2019, 09:30–16:00 | Landgoed Junne (Ommen)

 

Bezoek aan bijzonder landgoed Junne

Zaterdag 1 juni 2019 is de Algemene Ledenvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, inclusief een bezoek aan Landgoed Junne, dat sinds 2018 in eigendom is bij a.s.r. Welk verhaal hier achter schuilt en wat de ambities zijn hoort u tijdens dit bezoek. 

Lees meer...

Kasteelrondleidingen Twickel

5 juni 2019 - 15 juni 2019 | Delden

Een rondleiding door het kasteel is een bijzondere ervaring. Op een beperkt aantal dagen is dat mogelijk. De bezoeker krijgt in ruim een uur hoogtepunten van het huis te zien.

Lees meer...

Dag van het Kasteel: Over de Grens

10 juni 2019 | Nederland meerdere locaties

Het thema van 2019: Over de grens
Bezoek een Overijssels kasteel of buitenplaats op de dag van het Kasteel. 

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!