Geachte bezoeker

Uw internet browser (Microsoft Internet Explorer) is verouderd. U kan de website bezoeken, maar niet alle functies gebruiken. Zo zal u waarschijnlijk niet kunnen inloggen en geen formulieren kunnen invullen. Wij raden u van harte aan een actuele browser te (laten) installeren op uw computer, ook voor uw eigen veiligheid. Deze site werkt met Safari, Firefox, Google Chrome en Explorer (vanaf versie 8).

Gelders Particulier Grondbezit (GPG)

Het Gelders Particulier Grondbezit (GPG) verenigt de particuliere eigenaren van het buitengebied van Gelderland. Het gaat om eigenaren van landbouwgronden, bossen en natuur, vaak in een rijke schakering: een verweven landschap met een hoge biodiversiteit, gepositioneerd tussen de grootschalige landbouw en de grootschalige 'wilde' natuur. Het GPG is, naast de georganiseerde landbouw en de natuurbescherming, een belangrijke speler in het buitengebied.

Samen sterk: nationaal en internationaal opereren
De provinciale verenigingen zijn onderdeel van de Federatie Particulier Grondbezit. Deze landelijke organisatie is dé spreekbuis van particuliere landeigenaren in Nederland en gesprekspartner van de centrale overheid in Den Haag en van Europese organisaties in Brussel. Onderwerpen die het regionale of provinciale niveau overstijgen kunnen zo nationaal en internationaal worden opgepakt.

Meer over GPG...

GPG Nieuws

Cursusdagen Voedselbos in 2018

Na een succesvol cursusjaar wordt er in 2018 wederom een intensieve voedselboscursus gegeven die zich richt op de uitgangssituatie van landgoederen. Het leren denken als een voedselbosontwerper biedt nieuwe strategische inzichten om bosbouwpercelen, tuinen en parken op ecologische wijze productief te maken en te herstellen. Onder leiding van Wouter van Eck en Fransjan de Waard leer je om een advies-, inrichtings- en beplantingsplan te maken voor je eigen terrein.

()

Lees meer...

Project '2000 Jaar Watersystemen'

DOOR AGAVE KRUIJSSEN  In de verschillende stroomgebieden in Oost-Nederland zijn in de loop der eeuwen vele waterwerken aangelegd om het water te beheersen. Een onderzoek naar het functioneren van het watersysteem in de afgelopen tweeduizend jaar kan een bijdrage leveren aan de zoektocht naar passende oplossingen voor actuele klimaatproblemen zoals verdroging, waterkwaliteit en wateropvang. Vanuit het onderzoek kunnen ook nieuwe mogelijkheden voor recreatie en toerisme gegenereerd worden.

()

Lees meer...

Dag van het Kasteel met focus op Gelderland

DOOR AGAVE KRUIJSSEN  De Dag van het Kasteel wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Nederlandse Kastelen, dit jaar op maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag). Doel is om zowel publieke als particuliere kastelen en buitenplaatsen nader aan belangstellend publiek voor te stellen. Dat kan door rondleidingen te houden door de tuinen en/of landerijen onder leiding van bijvoorbeeld de eigenaar of betrokken vrijwilligers. Openstelling van het huis is daarbij zeker niet vereist, maar het wordt natuurlijk wel op prijs gesteld als de eigenaar dat zelf zou willen.

()

Lees meer...

Adriaan Prins verruilt het GPG voor het KKG

Onze stafmedewerker, Adriaan Prins, gaat ons in het nieuwe jaar verlaten. Hij vertelt u in deze Nieuwsbrief waar hij naartoe gaat en hoe hij zijn tijd bij het GPG heeft ervaren.

()

Lees meer...

Op jacht met voor- en tegenstanders (deel 2)

DOOR RENÉ HOLDERT  In de vorige nieuwsbrief lieten wij een tegenstander van de jacht uitgebreid aan het woord. Hoog tijd voor wederhoor. Daarom in dit nummer de visies van twee ervaren jagers: Leo Spigt (69), advocaat te Amsterdam en Gert-Jan Bloemendal (39), eigenaar van een evenementenbureau te Utrecht en bestuurslid van het GPG. De gesprekken werden afzonderlijk – en op verschillende momenten – gevoerd, maar de visies van beide jagers liggen redelijk dicht bij elkaar. Reden voor uw verslaggever beide interviews in één verhaal te combineren.

()

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!

GPG Nieuwsbrief

De GPG Nieuwsbrieven kunt u lezen als u bent ingelogd als lid bij Mijn FPG (linker kolom). Hebt u nog geen inloggegevens? Vraag ze op via fpg@grondbezit.nl.

GPG en FPG Kalender

Ledenbijeenkomst landbouw & biodiversiteit

2 februari 2018 | Boerderij Overesch, Raalte

Vanwege de actualiteit organiseert FPG op vrijdag 2 februari om 13:30 uur een ledenbijeenkomst over landbouw en biodiversiteit.

Lees meer...

alleen voor FPG-ledenNiet alle berichten zijn zichtbaar, omdat u niet bent ingelogd. Dat kunt u in de linker kolom doen. Bent u FPG-lid en heeft u nog geen inlogcode, neem contact op!