Federatie Particulier Grondbezit

Onderhandelingen met telecombedrijven zonder resultaat definitief beëindigd

July 23, 2020 by FPG

Vanaf 2017 onderhandelen Federatie Particulier Grondbezit, LTO Nederland,

Vanaf 2017 onderhandelen Federatie Particulier Grondbezit, LTO Nederland, Natuurmonumenten en Landschappen NL met de grote telecombedrijven over een passende vergoeding bij aanleg van glasvezelkabels. De telecomsector heeft het redelijke eindbod van de samenwerkende grondeigenaren en -gebruikers afgewezen. Er is geen bereidheid om aan de eigenaren een marktconform tarief te betalen.

De meeste telecomkabels worden in de berm van openbare wegen gelegd, soms echter kiest het telecombedrijf voor een tracé door particuliere grond. Voor de aanleg van kabels in particuliere grond - gedoogplichtig of niet-gedoogplichtig - bleek geen overeenstemming over vaste en variabele vergoedingen te kunnen worden bereikt.

Het is op zich jammer dat partijen er niet uit zijn gekomen; een gemiste kans om aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied snel en effectief te realiseren. 

De rechtpositie van de grondeigenaar is in de Telecommunicatiewet minder sterk maar niet bij aanleg van lokale kabels in niet-openbare grond. Daar heeft hij een goede onderhandelingspositie.