Federatie Particulier Grondbezit

De Landeigenaar: 'Landgoedmodel bewijst zich al eeuwen'

March 15, 2021 by FPG

Met een gebiedsgerichte benadering volgens het landgoedmodel zijn 

DL01-2021_CoverMet een gebiedsgerichte benadering volgens het landgoedmodel zijn diverse opgaven in één keer op te lossen, betoogt landgoedeigenaar Bibian van Rijckevorsel in het maartnummer van De Landeigenaar. “Ga creatief aan de slag. Op die manier kun je meerdere vraagstukken in één keer oplossen volgens het landgoedmodel. Dat model werkt al eeuwen.”
Van Rijckevorsel trad in december toe tot het bestuur van de FPG.

Oproep: ‘sta open voor initiatieven’

Hij roept overheden op om met die gebiedsgerichte insteek om tafel te gaan met particuliere eigenaren en niet te blijven hangen in van elkaar losstaande projecten. Hij roept ook landgoedeigenaren op om open te staan voor zulke kansen en om zelf initiatief te nemen.

Geborgde zetels in waterschappen juist nu nodig

In het interview benadrukt Van Rijckevorsel het belang van een goede vertegenwoordiging namens landgoederen en landbouw in de besturen van de waterschappen. De ideeën om de geborgde zetels af te schaffen werken contraproductief, stelt hij. “Als die er nog niet geweest zouden zijn, zou het juist nu de tijd zijn om ze in te stellen.’

Meer in het maartnummer van De Landeigenaar:

 • verkiezingVerkiezingen
  Vijf kandidaten voor de Tweede Kamer-verkiezingen geven in De Landeigenaar hun visie op:
  • gelijkberechtiging
  • grondgebonden landbouw
  • onteigening
  • pacht
  • natuurbeheer
 • Orderportefeuilles rentmeesters zitten overvol
 • Alles is gesloten, alleen de natuur is open
 • Belastingdruk verpachters in vier jaar verdriedubbeld
 • Oude pachters en leeftijdsdiscriminatie
 • Wat kost de aanleg van nieuw bos?

Leden ontvangen De Landeigenaar op hun deurmat. Hier kunnen ze het blad ook digitaal lezen (na inloggen). Leden die problemen hebben met inloggen kunnen contact opnemen met het secretariaat. Voor niet-leden, u kunt hier meer informatie vinden over een abonnement op De Landeigenaar.