Federatie Particulier Grondbezit

FPG introduceert model openstellingsbord voor landgoederen

January 25, 2022 by FPG

Op 1 januari 2021 is de nieuwe beleidsregel voor NSW-openstelling van

2022 01 25 openstellingsbord-FPGOp 1 januari 2021 is de nieuwe beleidsregel voor NSW-openstelling van kracht geworden. De openstelling heeft in beginsel nog steeds betrekking op wandelaars, maar de definitie daarvan is aangescherpt. Het begrip wandelaars omvat nu ook snelwandelaars, nordic walkers, hardlopers, trimmers of joggers. Ook is er de mogelijkheid om gedragsregels te stellen voor anderen dan wandelaars, zoals fietsers, hardloopgroepen, crossfietsers en ruiters.

Er is in de nieuwe beleidsregel duidelijk onderscheid gemaakt tussen de individuele wandelaar en groepen. De landgoedeigenaar hoeft geen toestemming meer te vragen voor het weigeren van groepen wandelaars die schade kunnen toebrengen aan het landgoed of overlast kunnen veroorzaken voor andere wandelaars. Verder mag aan groepjes (hardlopers én andere groepen) in georganiseerd verband, de toegang tot het landgoed ontzegd worden. 

De nieuwe beleidsregel is voor FPG aanleiding om haar leden een model openstellingsbord aan te reiken, waarin bepalingen uit de beleidsregel verwerkt zijn. Het modelbord voorziet in de herkenbaarheid van het betreden van particulier bezit door het opnemen van de naam van het landgoed, en indien het landgoed daarover beschikt het eigen logo.

Er is gekozen voor een uitnodigende ‘Ja, mits’, benadering. Men is welkom mits men zich aan een aantal regels houdt. Uitgangspunt voor het modelbord is niet meer tekst op te nemen dan noodzakelijk. Door middel van de pictogrammen wordt in een oogopslag duidelijk wat wel en niet toegestaan is. Aanvullende informatie kan verkregen worden door het opnemen van een QR-code (door de eigenaar zelf aan te leveren) op het bord die leidt naar de site van het landgoed. Het modelbord is tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen.

Als u voornemens bent nieuwe openstellingsborden te bestellen dan kan FPG u Country Signs aanraden als preferred supplier. Zij kunnen het bord leveren voor € 39,95 (excl. BTW) voor een bord zonder eigen logo en € 49,95 (excl. BTW) voor een bord met een eigen logo (mits van voldoende kwaliteit). Vanaf 5 borden is de verzending gratis.

Specificaties van het bord

Afmeting: 450 x 300 mm (staand)
Materiaal: 3 mm Dibond (Aluminium met kunststof kern)
Bedrukking: Full-color
Afwerking: Kleurecht en krasvast gelamineerd, 7 jaar garantie

Om het bestellen van de borden zo eenvoudig mogelijk te maken heeft Country Signs speciaal voor FPG-leden op haar website een pagina ingericht. Op deze pagina staan de meest voorkomende onderdelen op openstellingsborden vermeld en is door middel van een bestelformulier aan te geven welke onderdelen u op het bord voor uw landgoed opgenomen wilt hebben.

Ingelogde FPG-leden vinden op deze plaats een uitgebreid overzicht van voorbeelden van gedragsregels en verboden.

Ook is dan een nadere toelichting op de nieuwe beleidsregel te raadplegen.