Federatie Particulier Grondbezit

Besluit Tweede Kamer: ‘Waterschapsbesturen behouden kennis en ervaring met geborgde zetels’

June 1, 2022 by FPG
Tags:

Het geheel afschaffen van de geborgde zetels in de Waterschappen is van de baan na maandenlange discussies en inspanningen vanuit FPG. Met het aannemen van het amendement van de ChristenUnie en JA21 lijkt het oorspronkelijke wetsvoorstel van GroenLinks en D66 afgelopen dinsdag gestrand. FPG is tevreden met dit compromis, zodat op deze wijze het voortbestaan en optimaal functioneren van de Waterschappen wordt gewaarborgd.

FPG-bestuurder Bibian van Rijckevorsel zegt hierover: “Wij kunnen leven met de bereikte middenweg. Het in zijn totaliteit afschaffen van de geborgde zetels is nog altijd onwenselijker. Onze uitdaging nu is het vullen van die extra zetels binnen een aantal Waterschappen”. 

Het amendement zorgt ervoor dat de vaste zetels voor boeren- en natuurorganisatie blijven bestaan. Voor bedrijven verdwijnt met het voorgestelde amendement de geborgde positie. In het algemeen bestuur blijven er vier geborgde zetels bestaan: twee voor boeren en twee voor natuurorganisaties.

Continuïteit

Voorstanders in de Tweede Kamer (voornamelijk de VVD en het CDA) voor het behoud van de geborgde zetels beargumenteren dat kennis en ervaringen in het algemene bestuur van waterschappen de drijvende kracht is achter het voortbestaan van dit functionele bestuursorgaan.

Het bereikte compromis biedt de mogelijkheid om deze continuïteit te behouden, en daarom is er hoogstwaarschijnlijk ook in de Eerste Kamer een meerderheid voor het wetsvoorstel. Eerder leek het erop dat de initiatiefnemers hun voorstel zouden intrekken bij het aannemen van het amendement, maar Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks) hebben laten weten dat zij tevreden zijn met de uiteindelijke ‘polderoplossing’.

De FPG heeft flink gelobbyd voor het behoud van de geborgde zetels. Samen met LTO, NAJK en VNO-NCW is er een front gevormd om de kracht en het belang van geborgden in politiek Den Haag over het voetlicht te brengen.