Federatie Particulier Grondbezit

Hertenkampen zijn erfgoed

February 9, 2023 by FPG

Hertenkampen dreigen te verdwijnen met ingang van 1 januari 2024. Reden is dat minister Adema het fokken van herten in hertenkampen en op kinderboerderijen uit dierenwelzijnsoverwegingen wil verbieden. Dierenwelzijn is volgens FPG niet in het geding. Daarnaast zijn hertenkampen cultuurhistorisch erfgoed met een belangrijke sociale functie en een grote belevingswaarde.

Minister Adema is van mening dat in het kader van dierenwelzijn dam- en edelherten in velden en bossen moeten kunnen leven, en niet in een beperkte ruimte achter het hek. Het dierenwelzijn staat in de hertenkampen juist hoog in het vaandel. Er wordt door deskundige mensen voor de dieren gezorgd en over het algemeen hebben de dieren de beschikking over een groot leefgebied. In de nieuwe situatie mogen bestaande dieren blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer komen. Dit betekent dat hertenkampen langzaam zullen verdwijnen. 

Hertenkampen vormen waardevolle stukken historisch groen, waar veel bezoekers een aangename tijd doorbrengen. Ze maken vaak deel uit van een particulier landgoed of buitenplaats en voegen daar op sociaal en cultuurhistorisch gebied veel toe aan de belevingswaarde. In parken zijn het sierelementen die dagelijks veel bezoekers trekken. Het voeren en het aanschouwen van de dieren wordt als een plezierige activiteit ervaren. De hertenkampen zijn verder vaak beeldbepalend voor de omgeving en landschappelijk en een deel is zelfs rijksmonumentaal beschermd.

In een debat over dierenwelzijn hebben de VVD, PVV, SGP en BBB hun ongenoegen geuit over het besluit van de minister. FPG sluit zich aan bij het standpunt van deze partijen. Ondanks alle kritiek op het besluit is gebleken dat de minister bij zijn besluit blijft. FPG vindt dit betreurenswaardig en komt met partners met een reactie.