Federatie Particulier Grondbezit

Gouden Mispel 2023 uitgereikt aan Landgoed Buitengewoon

January 2, 2024 by FPG

Op vrijdag 15 december heeft Jaap Dirkmaat, directeur van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) de Gouden Mispel 2023 uitgereikt aan Eric en Laura Fleuren-de Haan van Landgoed Buitengewoon, gelegen aan de Derdebaan in Groesbeek. Landgoed Buitengewoon is lid van FPG. De feestelijke uitreiking vond plaats op Landgoed Jachtslot de Mookerheide in Molenhoek.

De Gouden Mispel werd aan Eric en Laura Fleuren-de Haan Landgoed Buitengewoon toegekend “Voor de aanleg en het onderhoud van een meer dan behaaglijk landschap waar biodiversiteit en cultuurhistorie hoogtij vieren”.

De Gouden Mispel wordt jaarlijks uitgereikt aan personen of organisaties die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan de bescherming of ontwikkeling van het Nederlands cultuurlandschap. De onderscheiding De Gouden Mispel is in 2006 door VNC in het leven geroepen en is ontworpen door kunstenaar Frans van Hintum (1952 – 2017). De mispel is als symbool gekozen omdat ze zich alleen spontaan vestigt in eeuwenoude houtwallen, heggen en andere landschapselementen. De mispel staat hiermee symbool voor een gezond (cultuur)landschap. Eerdere winnaars zijn onder meer oud minister Cees Veerman en SER voorzitter Alexander Rinnooy Kan.