Federatie Particulier Grondbezit

Omgevingsverordening Noord-Brabant en de CHW kaart

May 13, 2025 by FPG

Twee keer per jaar wordt de begrenzing van locaties in de Omgevingsverordening geactualiseerd. Dit gebeurt nadat de ontwerpen ter inzage hebben gelegen. Alle regels van de Omgevingsverordening hebben een locatie waarop ze van toepassing zijn. Soms is dat de hele provincie, soms zijn dat specifiek aangeduide gebieden zoals het Natuur Netwerk Brabant of Stedelijk gebied.

Belangrijke gebieden, gebouwen of complexen met cultuurhistorische waarden worden van oudsher vermeld op de Cultuurhistorische Waardenkaart. Dit jaar is deze kaart geharmoniseerd met de Omgevingsverordening Noord-Brabant. Voor de aangeduide gebieden zijn de waarden en kenmerken beschreven.

De Cultuurhistorische Waardekaart bevat gebieden waarbij een beschermende regeling geldt, zoals het aanvragen van een vergunning en waar nodig verbodsbepalingen. Doel van de bescherming is dat de wezenlijke kenmerken en waarden van die gebieden blijven behouden.

De complexen van cultuurhistorisch belang zijn onder andere (voormalige) kloosters, industriële complexen en landgoederen waarvan de waarde van provinciale betekenis is. Voor deze complexen maakt de Verordening Ruimte nu een functiewijziging mogelijk, indien die bijdraagt aan het behoud en de versterking van de aanwezige karakteristieke kwaliteiten.

Het is belangrijk voor onze leden te weten welke bepalingen er gelden voor hun percelen en gebouwen. Daarom willen we onze leden erop wijzen om deze Cultuurhistorische Waardekaart goed te controleren, en te checken of er misschien onjuistheden in staan.

De kaart is te bekijken op: Cultuurhistorische Waardenkaart herziening 2024 . De kaart is ook bepalend voor inzet van het nieuwe Brabants Erfgoedfonds. In een volgende Nieuwsbrief volgt hierover nadere info. BPG is in gesprek met de provincie.

Deze maand (mei 2025) wordt een volgend ontwerp met kaartactualisaties ter inzage gelegd en in september 2025 vastgesteld.