Federatie Particulier Grondbezit

Voorjaarsnota 2025: bezuiniging raakt Nationale Parken

May 15, 2025 by FPG

In de Voorjaarsnota 2025 is recent voorgesteld om op het beleidsprogramma Nationale Parken flink te korten. Er wordt geschreven dat er 18 miljoen euro van dit programma wordt omgebogen (bezuinigd) om andere intensiveringen te dekken. Het budget dat begroot stond voor het Beleidsprogramma Nationale Parken was aanvankelijk 35 miljoen euro, verdeeld over 2024 tot 2030.

De timing van de bezuiniging vergroot de teleurstelling bij betrokken organisaties, waaronder de ANWB en LandschappenNL. Via een brief aan de Tweede Kamer roepen zij op om de bezuiniging alsnog terug te draaien. Vorige maand ondertekenden Rijk, provincies, gemeenten en de parken nog gezamenlijk het landelijke Manifest Nationale Parken, waarin zij zich verbonden met het Beleidsprogramma Nationale Parken 2024–2030. Dit programma was bedoeld als kwaliteitsimpuls voor natuur, beleving en samenwerking.

Ook FPG tekende het manifest, om zodoende als een van de partners aan tafel te zitten en de koers te borgen in het belang van de particuliere landgoederen. Op die manier zorgen we dat de uitvoering van het beleidsprogramma aansluit bij de behoeften en bijdraagt aan de Europese Natuurherstelwet. Bestuurslid Bibian van Rijckevorsel benadrukt: “Bij de totstandkoming van het Manifest is er goed geluisterd naar de belangen van particuliere grondbezitters in en rondom de parken. Nagenoeg alle input die we samen met de Provinciale Verenigingen hebben opgehaald werd direct overgenomen in het Manifest. Een belangrijke stap voorwaarts en daarmee ook weer een stuk erkenning richting de eigenaren!”

Voortbestaan Nationale Parken

Als het aan FPG ligt, mag een bezuiniging op het Beleidsprogramma Nationale Parken geen negatief effect hebben op de ontwikkeling en instandhouding van de natuur. FPG pleit er juist voor dat het kabinet ruimte biedt voor ondernemerschap van natuurbeheerders. Beschikbare middelen moeten effectief worden ingezet. Zo kunnen kansen op landgoederen worden benut in het voordeel van de ontwikkeling en instandhouding van de natuur. 

Elke provincie uniek

In elke provincie is de uitvoering en betrokkenheid van particuliere landgoederen bij Nationale Parken uniek. Mens en natuur zijn nauw met elkaar verbonden en wederkerigheid is het sleutelwoord voor succes. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor een redelijke balans tussen toegankelijkheid voor recreatie en het onderhouden van de natuur.

Het landelijke beleid rondom Nationale Parken moet dan ook volgens FPG aansluiten bij die unieke situaties in verschillende provincies en maatwerk leveren voor het autonoom beheer op particuliere landgoederen binnen de Nationale Parken of de directe omgeving. FPG wil actief sturen op deze ontwikkeling en de kansen benutten voor het versterken van brede welvaart en sociaal-economische groei in de directe omgeving.

Related posts