Webinar Kennisuur Autochtone bomen en struiken voor landgoedeigenaren- en beheerders
Slechts 3 tot 5% van onze bossen en landschapselementen bestaat uit autochtone bomen en struiken. Dit zijn wilde populaties die van nature in Nederland voorkomen en al eeuwenlang op dezelfde plek voortbestaan. Deze autochtone planten zijn van groot belang voor de genetische diversiteit in Nederland en die is weer essentieel voor vitale ecosystemen. Genetische diversiteit zorgt ervoor dat soorten meer kans hebben om te overleven en zich beter aan kunnen passen aan lokale omstandigheden en een veranderende omgeving, bijvoorbeeld door klimaatverandering en nieuwe ziektes en plagen.
Autochtone opstanden van houtige soorten, de ‘oorspronkelijke’ Nederlandse bomen en struiken, zijn een onmisbaar onderdeel van onze biodiversiteit. Daarom is het belangrijk om deze wilde populaties te behouden.
FPG organiseert samen met het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland en de Vereniging voor Bos- en natuurterreineigenaren een webinar over deze bijzondere bomen en struiken. Het webinar is bedoeld voor alle landgoedeigenaren, grondeigenaren en terreinbeheerders. Een laagdrempelige en informatieve sessie waarin u van Seppe De Mits van het Centrum voor Genetische Bronnen meer leert over:
- Het belang van genetische diversiteit van wilde bomen en struiken
- Waar deze autochtone populaties nog te vinden zijn
- Hoe autochtone bomen en struiken te herkennen zijn
- Wat beheerders kunnen doen om ze te behouden
U kunt u gratis aanmelden via de website van OBN Natuurkennis.