Federatie Particulier Grondbezit

Liefde voor het landgoed: nieuwe serie over landgoederen op MAX

April 3, 2024 by FPG
Source: Omroep MAX

Vanaf vrijdag 12 april 2024 volgen we in Liefde voor het Landgoed 6 bijzondere bewoners van particulier kastelen en buitenplaatsen in Nederland. Zij hebben de missie om het familielandgoed te behouden voor volgende generaties. Mensen met een bijzondere geschiedenis, een speciale missie en met heel veel liefde voor het landgoed.

In Liefde voor het landgoed zien we hoe landgoedbewoners met creativiteit, ondernemerslust en passie strijden voor het behoud van hun landgoed. Anno 2024 is het hebben en onderhouden van een landgoed vaak een financiële uitdaging. 

In de afleveringen volgen we onder anderen Willem en Aert van landgoed Maarsbergen die hun ouders willen opvolgen en de 93-jarige Agnes Kamerlingh Onnes-barones van Dedem die nog op Kasteel Vosbergen woont. De 71-jarige Sammy baron van Tuyll van Serooskerken stroopt zelf de mouwen op om de sluis in de gracht te onderhouden. In de serie komen verder ook Landgoed Wickenburg, Landgoed Oolde en Het Huys ten Donck in beeld. 

Zie hieronder welke landgoederen in iedere aflevering aan het bod komen. 

De 93-jarige barones - vrijdag 12 april om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Bij elke afweging denk je als landgoedbeheerder aan de volgende generatie(s). Willem en Aert van landgoed Maarsbergen willen allebei hun ouders opvolgen. Maar dan moet het hoofdhuis wel eerst gemoderniseerd worden. De 93-jarige Agnes Kamerlingh Onnes-barones van Dedem woont nog op kasteel Vosbergen. Maar ook een barones heeft uiteindelijk wat hulp nodig om zelfstandig te blijven wonen. Agnes krijgt hulp van de thuiszorg en haar twee dochters, die samen de mantelzorgtaken op zich nemen.

Ploeteren - vrijdag 19 april om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto, wat Marlies doodeng vindt. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

Bedrijvigheid op het landgoed - vrijdag 26 april om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Het is een belangrijke dag; Maarsbergen Horse Trials begint. Willemina moet er op haar paasbest uitzien, dus start ze haar dag met de kapper in de keuken. Ook op buitenplaats Het Huys ten Donck begint de dag. De kinderen moeten naar school en de vrijwilligers druppelen binnen. Op kasteel Vosbergen is de witte loper uitgelegd voor een kleuterklas die langskomt. Agnes mag de kinderen voorlezen. En ook hoog bezoek op landgoed Oolde.

Alle zeilen bijzetten - vrijdag 3 mei om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
De zorg voor het erfgoed is een belangrijke taak voor de families. De 71-jarige Sammy baron van Tuyll van Serooskerken stroopt zelf de mouwen op om de sluis in de gracht te onderhouden. Ondertussen ploeteren Otto en Marlies verder om de kas van het landgoed te spekken. In Ridderkerk worden de kinderen van Het Huys ten Donck op een hele bijzondere manier naar school gebracht. Catharina moet alle zeilen bijzetten om haar rol als beheerder van het landgoed én het moederschap te combineren.

Oude tradities - vrijdag 17 mei om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Feest op landgoed Vosbergen. Het landgoed bestaat 400 jaar en dat vieren Agnes, Jeanne en Menno groots. Maurits en Willemina hebben weer wat tijd voor zichzelf en beginnen aan de grote schoonmaak. Bij een tochtig landgoed horen ook bijzondere bewoners: Sammy en Edmée krijgen bezoek van een vleermuis. Verderop in ’t Goy komt de trouwdag van Otto en Marlies steeds dichterbij. En bij een trouwdag hoort een openingsdans om nooit te vergeten.

De Bruiloft - vrijdag 24 mei om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
Eindelijk is het zover: Otto en Marlies gaan trouwen. Maar gaat het lukken met de openingsdans? Op Vosbergen komt kleindochter Josephine eten en ze krijgt een enorm compliment van grootmoeder Agnes. En ook in Heeze staat het kasteel op z’n kop. Want het gilde komt de jaarlijkse vendelgroet brengen. Robert en Cathrien krijgen op Oolde hulp van een groep eerstejaarsstudenten, die in het park komen werken.

Het openen van de poorten - vrijdag 31 mei om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
De poorten van Het Huys ten Donck gaan open. De dag staat in het teken van de jaarlijkse Donckse fair. En ook bij deze happening houdt bewoonster Catharina alles onder controle. Beheerster en parttime bewoonster Jeanne inspecteert de toiletwagen op kasteel Vosbergen. Dit keer voor de bezoekers van de buitenbioscoop. Hondenliefhebber Cathrien heeft haar handen weer vol aan alle honden op Oolde en Robert begint aan de wekelijkse ronde met de grasmaaier. De plannen voor de verbouwing van het koetshuis zijn waanzinnig, maar van de kosten wordt het hen groen en geel voor de ogen.

Herfst - vrijdag 7 juni om 21.30 uur bij MAX op NPO 1
De zomer is voorbij, alle parken liggen bedekt onder een dikke laag bladeren. De kaplaarzen kunnen uit de kast. Op Vosbergen heeft Jeanne eindelijk tijd om haar geliefde wc-wagen op te knappen. Zoon Willem komt op Maarsbergen kijken hoe de verbouwing vordert. En Cathrien - barones van Verschuer - komt vast te zitten in de blubber op Oolde. Op Wickenburgh zijn de wittebroodsweken afgelopen en moet er flink houtgehakt worden.