Federatie Particulier Grondbezit

Zonnepanelen op rijksmonumenten en NSW: iets meer handvatten

30 juli 2020 door FPG

Afgelopen week maakte de RCE bekend dat het haar adviesbeleid 

Afgelopen week maakte de RCE bekend dat het haar adviesbeleid voor zonnepanelen op rijksmonumenten versoepelt. FPG besprak dit onderwerp de afgelopen weken met NSW-autoriteiten om ook voor NSW-gerangschikte landgoederen daarover meer duidelijkheid te krijgen. Dit leidde nog niet tot een schriftelijke richtlijn 'zonnepanelen en NSW', maar wèl tot een tussenstand die wij FPG-leden niet willen onthouden.

RCE versoepelt adviesbeleid

Doel van de versoepeling van de RCE is om rijksmonumenteneigenaren meer mogelijkheden te geven om gebruik te maken van pv-cellen bij de verduurzaming van hun monument. Het wel of niet zichtbaar zijn van pv-panelen is niet langer een beslissend criterium, maar wel de mate waarin het beeld van het monument eventueel wordt verstoord. Meer over dit nieuwe adviesbeleid vindt u hier.

Ook iets meer handvatten voor NSW

Omdat de energietransitie op landgoederen een vlucht neemt, zitten ook landgoedeigenaren verlegen om een richtlijn die duidelijk maakt wat er in Natuurschoonwetkader nu wel en niet kan met betrekking tot zonnepanelen. Het gaat daarbij zowel om panelen (al dan niet in opstalrecht) op daken als in het vrije veld en zowel om panelen voor eigen gebruik als een (kleine) economische drager vormend. Geïnteresseerde leden kunnen deze tekst opvragen bij de FPG.