Federatie Particulier Grondbezit

Terugblik – FPG Verpachtersbijeenkomst

6 april 2021 door FPG

Woensdag 31 maart vond de FPG verpachtersbijeenkomst plaats.

Woensdag 31 maart vond de FPG verpachtersbijeenkomst plaats. Tijdens deze online avond stond het nieuwe pachtbeleid en de vermogensrendementsheffing centraal. De avond werd geleid door Paul Kindt, bestuurslid FPG en dossierhouder pacht. Om de presentaties in te zien dient u ingelogd te zijn als lid.

FPG Pachtvisie: de kracht van pacht

Het eerste deel van de bijeenkomst stond in het teken van het pachtbeleid. Hierbij gaf Arne Meeter van het ministerie van LNV een helder inzicht in de politieke situatie waar de herziening van het pachtbeleid nu in vasthangt. In maart presenteerde minister Schouten haar Hoofdlijnenbrief herziening pachtbeleid (klik hier). De hierop volgende uitwerking lag klaar om aan het einde van de kabinetsperiode gepresenteerd te worden maar is door de val van het kabinet blijven liggen voor een volgende minister.

De herziening van het pachtbeleid is een van de belangrijkste speerpunten van FPG. Het huidige pachtstelsel is al tijden failliet. Daarom FPG presenteerde tijdens deze avond haar vernieuwde Pachtvisie: de kracht van pacht aan haar leden. Hiermee FPG gaat voor een pachtbeleid met toekomst: eenvoudig, marktgericht, groen en betaalbaar.

Oplossingsrichtingen vermogensrendementsheffing

Tijdens het tweede gedeelte van de avond stonden we stil bij een ander sleuteldossier van FPG, de vermogensrendementsheffing. De nijpende fiscale situatie van particuliere verpachters is FPG en haar leden al jaren een doorn in het oog. De afgelopen jaren hebben ze de fiscale druk op verpachters bijna letterlijk door het dak zien gaan, in de afgelopen vier jaar verdrievoudigde de belastingdruk. FPG heeft hier de afgelopen jaren in Den Haag stevig op ingezet maar helaas nog zonder dat dit in een concrete oplossing heeft geresulteerd.

Tijdens de bijeenkomst stonden we kort stil bij de inzet van FPG op dit dossier in 2020 en blikten we vooruit op 2021, waarin we volop doordrukken op dit onderwerp bij de formatie. Daarna stond André Verduijn uitgebreid stil bij de mechaniek van de fiscale houdgreep waarin particuliere verpachters zich verstikt voelen. Interessant daarbij dat hij inging op een aantal interessante oplossingen op de korte termijn, hetzij elk met hun eigen duidelijke gebreken. Ook presenteerde hij de structurele oplossingen die binnen het huidige box 3-systeem doorgevoerd kunnen worden. Deze oplossingen draagt FPG op dit moment al actief aan bij de politiek en ambtenarij.

Log in als lid om de presentaties te bekijken