Federatie Particulier Grondbezit

Geslaagde FPG-Landgoeddag op Buitenplaats Zeeduin

26 september 2023 door FPG

Op 16 september heeft de tweede FPG Landgoeddag van 2023 plaatsgevonden. Op een zonovergoten dag waren we te gast op het prachtige Buitenplaats Zeeduin op Walcheren. In samenwerking met de familie Lantsheer – eigenaar van Buitenplaats Zeeduin – werden de bezoekers getrakteerd op een interessant programma rondom het thema 'water'.

water

Een onderwerp waar elke particuliere (landgoed)eigenaar in meer of mindere mate mee te maken heeft. Dit bleek ook wel uit de opkomst; zo’n 80 mensen hadden hun weg gevonden naar het mooie Zeeland. 

Na de opening van dagvoorzitter Bibian van Rijckevorsel (bestuur FPG) en Titus van der Torren (voorzitter van het Zeeuws Particulier Grondbezit) trapte de dijkgraaf van waterschap Scheldestromen (Zeeland), Toine Poppelaars af met een presentatie over de uitdagingen waar ‘zijn’ waterschap mee te maken heeft.  De dijkgraaf adviseerde particuliere (landgoed)eigenaren om kennis te vergaren over het eigen lokale watersysteem. Op basis van deze kennis kunnen de juiste maatregelen worden genomen. Het is belangrijk om te zorgen voor een goeie drainage. Het Waterschap kan hierbij een adviserende en faciliterende rol spelen. Landgoed Het Lankheet is daar een goed voorbeeld van zo blijkt ook uit de de uitleg en de video's van Eric Brinckmann. Martin van de Broeke heeft in zijn boek 'Het Pryeel van Zeeland' laten zien dat ook vroeger de buitenplaatsen al grote invloed hadden op het landschap.

volg de vlag

Aan het einde van de Landgoeddag was het tijd voor een rondleiding over Buitenplaats Zeeduin
met aansluitend een hapje en een drankje en nog lang napraten.

Voorzitter FPG, Henry Meijdam sprak van een geslaagde dag. Vandaag hebben we kunnen laten zien dat particuliere (landgoed)eigenaren een belangrijke rol kunnen spelen bij het klimaatrobuust maken van het landschap.
Op dit moment vertegenwoordigd FPG namens particuliere (landgoed)eigenaren zo’n 200.000 hectare landbouw- en natuurgrond.

De inzet is om dit aantal te laten groeien de komende jaren door het aantrekken van nieuwe leden.
De goed bezochte Landgoeddag laat zien dat de FPG een belangrijke partij is om rekening mee te houden,
voor nu en voor in de toekomst.

proost op water