Federatie Particulier Grondbezit

Dit landgoed worstelt met stormen, extreme droogte en keiharde regen: ‘Je moet steeds opnieuw beginnen’ - De Stentor

23 januari 2024 door FPG
Source: De Stentor

Hoogwater en forse regenval leveren mooie plaatjes op, maar ook flink wat overlast. De natuur herstelt zich wel weer, denken we altijd. Maar bij ons geliefd historisch erfgoed ligt dat anders. Op dit landgoed in Diepenveen worstelen ze met het extreme weer. „Onderhoud wordt steeds moeilijker.”

Ondergelopen weilanden, omgevallen bomen en compleet kapotgereden wegen. Landgoed Het Overvelde ligt dan wel niet in de uiterwaarden van de IJssel of een ander riviertje. Maar de problemen van het hoogwater waren niettemin groot. „We hebben hier veel, heel veel water gehad”, zegt Fred Groot Nibbelink, rentmeester van Landgoed het Overvelde

Misschien wel de belangrijkste boom van het landgoed viel om. Een metershoge, zo’n 150 jaar oude, treurbeuk is het slachtoffer. Hoe dit heeft kunnen gebeuren? Een combinatie van langdurige droogte, en opeens een natte periode, weet Groot Nibbelink.

Het Overvelde staat daar niet alleen in. Uit een enquête van Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen blijkt dat al deze plekken tegenwoordig 365 dagen per jaar zorgen hebben over het weer. Dik 60 procent van 90 Nederlandse eigenaren moest maatregelen nemen tijdens de laatste extreme watertoevloed.

Yvonne Molenaar, Directeur van Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen: „We merken dat het klimaat aan het veranderen is, We krijgen nu opeens extreem veel water te verwerken, terwijl we daar de afgelopen jaren echt minder last van hebben gehad.”