Federatie Particulier Grondbezit

Terugblik Commissiedebat Box 3

18 april 2024 door FPG

Op 18 april vond in de Tweede Kamer het Commissiedebat Box 3 plaats waarin het nieuwe voorstel van Box 3 werd besproken naar aanleiding van de reacties op de internet consultatie die eerder dit jaar plaatsvond. Ter voorbereiding op dit debat heeft FPG een memo gestuurd naar de Tweede Kamer. Lees hier de volledige memo.

In het nieuwe conceptwetsvoorstel van demissionair Staatssecretaris Van Rij van Fiscaliteit en Belastingdienst  wordt het werkelijke rendement belast. Het werkelijke rendement bestaat uit direct rendement (inkomsten zoals rente, huur en dividend minus kosten) en indirect rendement (waardestijging). Bij onroerende zaken (bijvoorbeeld gebouwen en landerijen) wordt de vermogenswinst bij vervreemding (eigendomsoverdracht, schenking, vererving) belast.

Dit voorstel wordt beoogd in te gaan per 2027.

Kamerleden Idsinga (NSC), Vermeer (BBB), van Eijk (VVD), van Dijk (CDA), Vlottes (PVV), Grinwis (CU) en Maatoug (GL-PvdA) spraken tijdens het debat hun wensen namens hun fracties uit en stelde vragen aan Staatssecretaris van Rij.

De conclusie van de Staatssecretaris is dat bij overdracht of erfenis er niets veranderd aan de huidige vorm van belastingheffing. Vooralsnog worden geen uitzonderingen gemaakt. 

Gezien de nog onduidelijkheden over het huidige conceptwetsvoorstel dient de Staatssecretaris half mei een nieuwe brief in aan de Commissie waarop hoogstwaarschijnlijk een laatste debat zal plaatsvinden voor het in juni naar de Kamer gaat. FPG zal zich blijven inzetten voor een uitzonderingspositie voor NSW-landgoederen in het nieuwe stelsel box 3 Inkomstenbelasting.