Federatie Particulier Grondbezit

Pantry: Lokaal eten toegankelijk voor groter publiek

13 augustus 2025 door FPG
Als mensen voedsel kopen dat in de eigen regio is gegroeid, is dat goed voor het milieu en het biedt kans op een betere prijs voor de boer doordat er minder tussenschakels zijn. Er zijn veel initiatieven om de voedselketen korter te maken, een daarvan is de Pantry.

Lukas Lagerweij zat in de tijd van de boerenacties met jonge boeren om tafel. Ze wilden hun producten zelf vermarkten, in plaats van te produceren voor de wereldmarkt tegen te lage prijzen. Daar ontstond het idee voor Pantry. “Ons doel is om lokaal eten voor een groter publiek toegankelijker te maken”, zegt Lagerweij.

De Pantry is een onbemande streekwinkel om dagelijkse boodschappen te doen, op locaties waar weinig tot geen mogelijkheden meer zijn. In deze streekwinkel liggen verse producten die lokaal zijn geproduceerd, zoals groente, fruit, zuivel en vlees.

Winkelen via een app
Klanten kunnen winkelen en betalen met de Pantry-app. Als ze inloggen, kunnen ze de actuele voorraad bekijken van de Pantry van hun keuze. Ze kunnen daar ook zien welke lokale boeren en andere leveranciers hun producten leveren.

De meeste producten zijn in de buurt gegroeid. In 2020 is de eerste Pantry geopend in Wilp (Gld.). Die haalt 80 procent van de producten binnen een straal van 5 kilometer. Inmiddels zijn er ook Pantry’s in Hoonhorst, Diepenveen en Nijmegen. Dankzij de korte keten zonder tussenhandel biedt de Pantry producenten een eerlijke prijs. Zij bepalen namelijk zelf de prijs.

Het concept speelt in op diverse trends en ontwikkelingen. Dat betekent echter niet dat het vanzelf gaat, heeft Lagerweij gemerkt: “Voor een korte keten is een lange adem nodig”, is zijn ervaring. “Het vraagt visie, veel ambitie en doorzettingsvermogen.”

Als mensen voedsel kopen dat in de eigen regio is gegroeid, is dat goed voor het milieu en het biedt kans op een betere prijs voor de boer doordat er minder tussenschakels zijn. Er zijn veel initiatieven om de voedselketen korter te maken; een daarvan is de Pantry.

Pantry Grootstal

Pantry Grootstal
De Pantry in Nijmegen is op landgoed Grootstal, pal tegen de stad aan. Eigenaar Kien van Hövell: “Met een voedselbos, een zelfoogst-moestuin en een regeneratieve Herenboerderij in ontwikkeling is landgoed Grootstal een broedplaats voor herstellende landbouw – lokaal, biodivers en met zorg voor de bodem als levend fundament. In die reeks is de Pantry een prachtige aanvulling. Als ik de telers van duurzame producten uit de regio in het zonnetje kan zetten, doe ik dat heel graag.”

Van Hövell is de stedelijke Pantry niet gestart omdat er geen supermarkt meer in de buurt is; die ligt namelijk op 300 meter afstand. Ze wil voorloper zijn in de landbouwtransitie en heeft daarom gekozen voor een concept dat inspeelt op de relatie tussen voedsel en landschap en het voedselbewustzijn van bewoners uit de stad. “Alles wat je hier vindt, vertelt een verhaal van regeneratie – van respect voor de natuur, eerlijke voedselketens en meervoudige maatschappelijke baten. Het onbemande concept van Pantry Grootstal ondersteunt dat. Ik hoef niet in de winkel te staan. Mijn salaris dat anders in de keten zou blijven hangen, kan dus direct naar de producent.”

Van Hövell kiest ook voor innovatieve producten zoals Brewlicious, een reep van ‘gered biergraan’, en OostaMo, natuurlijke smaakmakers voor water, en de boon van Lekker Lupine. De volgende stap is om Slowfood daarbij te betrekken. “Door netwerken slim te verknopen kan een vliegwiel ontstaan.”

Ze heeft positieve ervaringen met de Pantry. “We zitten aan de rand van de stad en je kunt met de app zo naar binnen, maar bijna tot mijn verbazing zijn er nooit problemen. Het werkt heel goed.”

Voor Lagerweij zijn de vier huidige Pantry’s nog maar het begin. Zijn ambitie is een voedselnetwerk van tien tot vijftien Pantry’s tussen Apeldoorn, Deventer en Zutphen, aangevuld met koelruimtes en kleinschalige verwerking van producten.