Federatie Particulier Grondbezit

Special De Landeigenaar: nieuwe Natuurschoonwet

April 30, 2021 by FPG

De vernieuwde Natuurschoonwet (NSW) is de aanleiding voor een extra nummer van De Landeigenaar, met reportages, korte interviews en met alle veranderingen op een rij

2021 NSW-special coverDe vernieuwde Natuurschoonwet (NSW) is de aanleiding voor een extra nummer van De Landeigenaar, met reportages, korte interviews en met alle veranderingen op een rij. De special verschijnt half mei.

De afgelopen jaren heeft de Tweede Kamer de NSW geëvalueerd. De FPG voerde in die jaren een intensieve lobby voor het behoud van deze wet. De nieuwe NSW is voor de FPG aanleiding om haar leden goed te informeren, onder andere met deze special van De Landeigenaar. 

In deze special:

 • Reportage: Verdienmodel voor nieuw landgoed dankzij corona
  Etienne Schoenmakers en Emmy van Overdijk ontwikkelden een vervallen abdijhoeve tot een landgoed. De ontwikkeling  kende veel uitdagingen. Inmiddels kunnen ze weer rustiger ademhalen, omdat het verdienmodel nu compleet is.., dankzij corona.

 • Vraag ‘wat is natuur?’ nu relevanter dan ooit
  Door het nieuwe Rangschikkingsbesluit is de vraag ‘Wat is natuur’ in het kader van de NSW nu misschien wel relevanter dan ooit.

 • NSW-rangschikking golfbanen vraagt aanpassingsvermogen
  NSW-gerangschikte landgoederen met een golfbaan moeten straks uit 50 procent natuur en bos bestaan. Landgoed Anderstein en Landgoed Zelle werken daarom toe naar een nieuwe rangschikking. Dat vraagt tijd en aanpassingsvermogen.

 • Landgoed De Weele ontstond uit huidig aanleunlandgoed
  De familie Van Andel woont op een NSW-aanleunlandgoed, dat samen met het NSW-landgoed De Weele één geheel vormt. Woen van Andel heeft er alle vertrouwen in dat zijn landgoed voldoet aan de nieuwe regels voor NSW-rangschikking.
 • Verruiming én beperkingen voor buitenplaatsen
  De voorwaarden voor NSW-rangschikking van buitenplaatsen zijn op één punt verruimd. Ook een buitenplaats die is aangelegd tussen 1850 en 1900 komt nu voor rangschikking in aanmerking. Voorheen was 1850 de grens. Maar de nieuwe voorwaarden bieden niet alleen voordelen.

Meer in de NSW-special:

 • MIJN NSW: Korte interviews
 • “Dankzij NSW blijft bezit bij elkaar”