Federatie Particulier Grondbezit

Informatiebijeenkomst mogelijkheden Pacht

Programma van Informatiebijeenkomst mogelijkheden Pacht

Op dinsdag 21 februari:
14:00 - 16:30 Programma Informatiebijeenkomst Pacht
  1. Van 14:00 tot 16:30

    Programma Informatiebijeenkomst Pacht

    Programma

    • 14:00 uur - Welkom door Gonda Laporte (Utrechts Particulier Grondbezit (UPG))
    • 14:10 uur - Jacob Beeker van Boerderij Eykenstein
      Jacob heeft een biologische veehouderij in Maartensdijk en pacht akkers en grasland bij Utrechts Landschap. Ze hebben gekozen voor pacht, omdat een biologisch bedrijf meer grond nodig heeft dan regulier bedrijf. De natuurinclusieve bedrijfsvoering van Jacob draagt bij aan de doelstellingen van Utrechts Landschap.
    • 14:20 uur – Marije Klever van NAJK
      Een goed pachtstelsel bevordert de mobiliteit en goede doorstroming van een nieuwe generatie boeren, daarmee wordt gewerkt aan de vitalisering van het platteland. Pacht zorgt voor minder kapitaalbeslag en dus meer ruimte om te investeren in het boerenbedrijf.
    • 14:40 uur – Ronald Kramer van Utrechts Particulier Grondbezit (UPG)
      Voor grondeigenaren is het verpachten van grond aan agrarische ondernemers onderdeel van hun verdienmodel. Veel verpachters willen naast het genereren van inkomsten ook dat hun gronden duurzaam beheerd worden. UPG onderzocht hoe deze duurzaamheidsmaatregelen opgenomen kunnen worden in pachtovereenkomsten, waarbij rekening wordt gehouden met zowel het verdienmodel van de agrarische ondernemer als die van de grondeigenaar.
    • 15:20 uur – Fadyan Pronk van ASR Dutch Farmland Fund a.s.r. real estate
      In samenspraak met de agrarische sector heeft a.s.r. praktische duurzaamheidsrichtlijnen opgesteld, waaraan agrarische ondernemers moeten voldoen om aanspraak te maken op korting. De elementen bodem, biodiversiteit en het bedrijf staan hierin centraal. Daarbij is zoveel mogelijk aansluiting gezocht bij bestaande duurzaamheidscertificeringen om extra werk te voorkomen. 
    • 15:40 uur – Koen Fousert van Staatsbosbeheer
      Het mes snijdt aan twee kanten: als een boer overstapt op natuurinclusieve landbouw heeft die, om rendabel te kunnen opereren, méér grond nodig. Extra natuurgrond kan op verschillende manieren gepacht worden van Staatsbosbeheer en in ruil daarvoor wordt met de ondernemer afspraken gemaakt. Onder andere de samenwerking met Gebiedscoöperatie Groot Wilnis-Vinkeveen komt aan bod.
    • 16:00 uur – Panel
    • Onder leiding van Gonda Laporte gaan sprekers nader in gesprek.

Deel met anderen