Federatie Particulier Grondbezit

Symposium klimaatbestendige landgoederen

Programma van Symposium klimaatbestendige landgoederen

Op vrijdag 31 mei:
9:30 - 10:00 Inloop 
10:00 - 10:05 Opening door bestuurslid OPG 
10:05 - 10:40 Klimaatpsycholoog
10:40 - 11:15 Nationale adaptatiestrategie en klimaatscenario’s 
11:15 - 11:30 Koffiepauze met lokale bakproducten
11:30 - 12:00 Inzicht in het Landschap (LESA) 
12:00 - 12:15 Huis Breckelenkamp 
12:15 - 13:15 Lunch
13:15 - 14:15 Toekomstbestendig rood erfgoed
  Aardkundig fundamentalisme
  Klimaatbestendig groenbeheer
14:15 - 15:15 Klimaatbestendig groenbeheer
  Vloeiweiden
  Hoe organiseer je de verandering naar klimaatrobuust?
15:30 - 16:00 Afsluiting
16:00 - 17:30 Borrel
  1. Van 10:05 tot 10:40

    Klimaatpsycholoog

    Marieke Siepert en Sara Wortelboer (Stichting Klimaatpsychologie)

    Wie ben je als eigenaar, waar loop je tegenaan?  

    De klimaatontwrichting is waarschijnlijk de grootste uitdaging waar we als mensheid ooit voor hebben gestaan. Vroeg of laat komt iedereen er mee in aanraking. Om de negatieve gevolgen zoveel mogelijk tegen te beperken en ons voor te bereiden op een snel veranderend klimaat, voeren we op alle domeinen van het leven veranderingen door. Overheid, bedrijven, organisaties en huishoudens; iedereen doet wat binnen zijn of haar invloedssfeer past.

     Maar wat zijn nou de beweegredenen om wel of niet duurzaam te handelen? Binnenshuis, maar ook op als CEO van een multinational? Tijdens hun presentatie delen Marieke Siepert en Sara Wortelboer van Stichting Klimaatpsychologie de belangrijkste belemmeringen en motieven. Marieke kijkt als therapeute vooral naar het individu, terwijl Sara de sociale psychologie belicht.

  2. Van 10:40 tot 11:15

    Nationale adaptatiestrategie en klimaatscenario’s 

    Luc Jehee (Provincie Overijssel en rentmeester Landgoed Het Lankheet) 

    Klimaatscenario’s in Overijssel en toepassing Nationale Adaptatie Strategie op landgoed   

    Luc Jehee zoomt uit en zet uiteen welke scenario's er qua klimaatverandering er mogelijk zijn. De Nationale Adaptatie Strategie kijkt naar de gevolgen van klimaatverandering op verschillende aspecten van het buitengebied, en biedt concrete stappen om deze gevolgen te verzachten. Luc past dit toe op de landgoederen.

  3. Van 11:30 tot 12:00

    Inzicht in het Landschap (LESA) 

    Peter van der Molen (Bij12) 

    Het begrijpen van- en de rol van een Landschapsecologische systeemanalyse in klimaatadaptatie.

    Om waterproblematiek op landgoederen als eenheden in het landschap te begrijpen moet men eerst een breder begrip hebben van het watersysteem van de regio. In een LESA wordt onderzocht waar de problemen vandaan komen, want alleen dan kunnen goede maatregelen worden genomen.

  4. Van 12:00 tot 12:15

    Huis Breckelenkamp 

    Erik Wanrooij (Bestuurder Huis Breckelenkamp)  

    Klimaatverandering zichtbaar in de praktijk .

    De eigenaren van Huis Brecklenkamp ervaarden de effecten van klimaatverandering als geen ander toen de keermuur van het huis instortte door een combinatie van veel neerslag na langdurige droogte. Erik Wanrooij deelt zijn ervaringen met deze situatie en blikt vooruit op de toekomst.

  5. Van 13:15 tot 14:15

    Toekomstbestendig rood erfgoed

    Proces van adaptatie van opstallen en (monumentale) gebouwen 

    Sprekers:

    • Heidi van Limburg Stirum (Directeur Huis Bergh, moderator)  
    • Dick Wichers (IJssellandschap, inhoudelijk deskundige)  
    • Abko Zweverink (Huis Bergh, inhoudelijk deskundige) 
    • Erik Wanrooij (Brecklenkamp, ervaringsdeskundige) 
  6. Van 13:15 tot 14:15

    Aardkundig fundamentalisme

    Water- en bodemsturend landschap inrichten 

    • Peter Hermes (werkend landschap)
    • Martijn Horst  (Erfgoed specialist)
  7. Van 13:15 tot 14:15

    Klimaatbestendig groenbeheer

    Klimaatrobuust groen erfgoed behouden. 

    Deze workshop wordt in beide rondes gegeven.
    Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de recente ontwikkelingen over groen(beheer) op het gebied van klimaatadaptatie, toepasbaar in iedere tuin- en parkaanleg, uit de doeken gedaan. Hier kunnen eigenaren mee aan de slag om de groene elementen die de landgoederen zo uniek maken toekomstbestendig te maken.

    • Maartje Bos (Stichting In Arcadië) is een ervaren adviseur groen erfgoed met een achtergrond in landschapsgeschiedenis en tuin- en lanschapsinrichting. 
  8. Van 14:15 tot 15:15

    Klimaatbestendig groenbeheer

    Klimaatrobuust groen erfgoed behouden 

    Deze workshop wordt in beide rondes gegeven.
    Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden de recente ontwikkelingen over groen(beheer) op het gebied van klimaatadaptatie, toepasbaar in iedere tuin- en parkaanleg, uit de doeken gedaan. Hier kunnen eigenaren mee aan de slag om de groene elementen die de landgoederen zo uniek maken toekomstbestendig te maken

    Spreker:

    • Maartje Bos (Stichting In Arcadië)
  9. Van 14:15 tot 15:15

    Vloeiweiden

    Watererfgoed voor een vitale bodem en landbouw benutten.

    Op veel landgoederen zijn nog relicten te vinden van historische vloeiweidensystemen. Op landgoed het Lankheet in Haaksbergen/Overijssel zijn deze systemen gereconstrueerd, hersteld en weer in gebruik genomen. Hergebruik blijkt goed voor het bodemleven, de biodiversiteit, het doorstaan van droge perioden, vermindering van de uitstoot van zware broeikasgassen en het vastleggen van CO2. Het gaat dan om actuele groen/blauwe diensten ten behoeve van een klimaatrobuust landschap met inzet van oude boerenkennis. In deze workshop vertelt Eric Brinckmann hoe deze systemen kunnen worden ingezet, en hoe je als eigenaar aanwiijzingen van oude systemen kan terugvinden. Als het weer het toelaat gaan de deelnemers ook kort het veld in naar kasteel Warmelo om de relicten in het echt te zien. 

    • Eric Brinckmann, auteur van “stromend landschap”, is onder andere LESA onderzoeker, landschapsfilosoof en de directeur van landgoed het Lankheet in Haaksbergen.
  10. Van 14:15 tot 15:15

    Hoe organiseer je de verandering naar klimaatrobuust?

    Hoe maken we als organisatie (stichting/ vereniging) of familie de veranderbeweging naar anders denken en doen? Samen met de omgeving en crossgenerationeel? Hoe start je dit proces? 

    • In de workshop gaan we ons richten op het Berkana transitiemodel en de verschillende rollen die men kan innemen in de verandering naar een toekomstbestendige en duurzaam landgoed. Hoe kunnen we dat wat we al weten en hetgeen we voor de toekomst willen, vanuit verschillende generaties, in de praktijk brengen? Samen met partners en de omgeving. Waarbij elk landgoed anders is en het op eigen wijze zal doen.

    Vragen die centraal zullen staan: Waar willen we "business as usual" veranderen? Wat is de impact op: landbouw, wonen, erfgoed, water en natuur op ons landgoed? En hoe kunnen we dit concreet maken? In beelden, tussentijdse doelen, waarden? Hoe zorg ik voor voldoende medestanders binnen het landgoed? Mag het geld kosten of hebben we het vooral over toekomstige kosten voor zijn? Is er een verdienmodel te bedenken? Hoe ziet het landgoed er voor de volgende generatie uit?

    Spreker:

    • Anja Ringewöle (Veranderschool) is meer dan 11 jaar ondernemer, als eigenaar van What If Consultancy en als één van de eigenaren/partners van organisatieadviesbureau TWST. Ze werkt als organisatieadviseur, business developer, leiderschapsexpert en exectuive/teamcoach.

  11. Van 15:30 tot 16:00

    Afsluiting

    Afsluiter met OPG bestuur door Just Schimmelpenninck.

Aanmelden

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

Ja, ik wil mezelf aanmelden

Voorwaarden en prijzen

Ticket Prijs
Ticket niet-leden € 35,00

U kunt u tot woensdag 29 mei aanmelden. 
Tickets zijn voor FPG leden gratis te bestellen. Voor niet-leden is een ticket 35 euro.