Federatie Particulier Grondbezit

Overwinning FPG: ACM moet commercieel medegebruik TenneT onderzoeken

28 mei 2021 door FPG

De rechtbank Rotterdam heeft ACM opgedragen onderzoek te doen naar heimelijk commercieel medegebruik door TenneT en Relined

De rechtbank Rotterdam heeft ACM opgedragen onderzoek te doen naar heimelijk commercieel medegebruik door TenneT en Relined. De FPG heeft in 2018 een onderzoeks- en handhavingsverzoek ingediend bij de ACM met als doel commercieel medegebruik transparant te maken. Dit is geweigerd door ACM, onterecht zo blijkt nu.

Volgens de FPG dient de particuliere grondeigenaar op basis van bepalingen in de Telecommunicatiewet toestemming te geven voor het medegebruik van het netwerk, waar dat netwerk door zijn gronden loopt. FPG heeft in eerdere stadia bewijs geleverd aan ACM dat TenneT leidingen in mantelbuizen heeft gehangen voor commerciële bedrijven ter benutting van de overcapaciteit. Dat is in strijd met de regels en veronachtzaamt de rechtspositie van de grondeigenaar. Na drie rondes schriftelijke toelichting en een hoorzitting is dat verzoek begin 2020 door de ACM afgewezen. De Rechtbank Rotterdam heeft nu besloten dat dit besluit niet terecht was en dat het wel degelijk onderzocht moet worden. Deze uitspraak moet wat FPG betreft leiden tot een eerlijke tegemoetkoming voor grondeigenaren  bij het gebruik van hun grond door leidingleggers en kabelexploitanten. En tot meer transparantie in het gebruik van kabels en leidingen in het buitengebied.

FPG presenteerde onlangs ook al een nieuwe modelovereenkomst voor particuliere eigenaren om leidingleggers als TenneT tegemoet te treden. Hier vindt u het bericht en kunt u als lid de modelovereenkomsten downloaden.

De uitspraak van de Rechtbank kunt u hier vinden.