Federatie Particulier Grondbezit

NSW BV's hoeven geen dividendbelasting meer vóór te heffen

8 december 2021 door FPG

NSW BV's hoeven geen dividendbelasting meer vóór te heffen

NSW BV's hoeven geen dividendbelasting meer vóór te heffen

Op 7 december jl. heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd dat NSW-BV’s vanaf 1 januari 2022 geen dividendbelasting meer hoeven in te houden als zij dividend uitkeren. Op 8 juli 2021 heeft de Tweede Kamer reeds ingestemd. Daarmee komt een einde aan onnodige administratieve rompslomp.

Tot op heden moesten de vennootschappen de dividendbelasting voorheffen en moest de individuele aandeelhouder deze belasting weer terugvragen bij de eigen aangifte inkomstenbelasting. Per saldo betalen Nederlandse aandeelhouders namelijk geen dividendbelasting en bij iedere BV gaat dat via een voor-inhoudingsplicht voor de BV en naderhand voor het terugvragen van die dividendbelasting door de individuele aandeelhouder. Per saldo blijft dan alleen voor de buitenlandse aandeelhouder dividendbelasting over. Om de directeuren van NSW-BV’s deze rondpompwerkwijze te besparen, is nu deze uitzondering in de wet op de dividendbelasting erbij gekomen.

De FPG stelde in 2019 al dat de dividendbelasting leidt tot onnodige administratieve rompslomp voor particuliere landgoedeigenaren en pleitte voor een vrijstelling van de dividendbelasting voor NSW-vennootschappen.

 

Dit artikel is tot stand gekomen met dank aan Ineke Brusse, Brusse expertisecentrum.