Federatie Particulier Grondbezit

Problemen bij Waterschap Amstel Gooi en Vecht gaan verder dan financiën

7 augustus 2023 door FPG

Waterschap Amstel Gooi en Vecht en uitvoeringsorgansisatie Waternet hebben grote financiële problemen. Het waterschap had over 2022 een tekort van 17,6 miljoen euro en dit jaar wordt een tekort van 18 miljoen euro voorzien.  

Werkgebied Waterschap Amstel Gooi en Vecht_van rtvStichtseVechtEen belangrijke reden is een probleem met het innen van de waterschapsbelasting. Dat wordt voor AGV gedaan door uitvoeringsorganisatie Waternet, maar dat ging niet goed door ict-problemen. AGV kreeg het geld dus later dan verwacht en moest interen op het eigen vermogen. Die problemen zijn  nog niet opgelost. 

Het waterschap beschermt met meer dan 1100 kilometer dijken en kades ruim 1,4 miljoen mensen in Noord-Holland, Utrecht en een stukje Zuid-Holland. De veiligheid zou  niet in het geding zijn, maar er zijn achterstanden in het onderhoud van gemalen, sluizen en dijken.

Het Waterschap berichtte op 5 juli dat de waterschapsbelasting volgend jaar met 35% omhoog gaat.