Federatie Particulier Grondbezit

Natuurbrandbeheersplan: BPG en partners slaan handen ineen

1 mei 2025 door FPG

Vandaag bereikt het weer een temperatuur van wel 28 graden. Ideaal voor mensen die genieten van hun meivakantie, maar zorgelijk voor natuurbeheerders. Door het warme weer trekken momenteel veel mensen de natuur in, op zoek naar verkoeling. Dit leidt tot een verhoogd risico op natuurbranden. In Brabant werd enkele weken geleden pijnlijk duidelijk hoe snel het mis kan gaan: bij een grote brand aan de Kanaalweg in Drunen ging een deel van de Loonse en Drunense Duinen in vlammen op. Dankzij goede samenwerking tussen natuurbeheerders, de veiligheidsregio’s, de gemeente, Natuurmonumenten, het waterschap en andere partijen kon erger worden voorkomen.

De situatie onderstreept het belang van proactieve samenwerking en een duidelijke aanpak. Die is nu ook vormgegeven in het recent ondertekende natuurbrandbeheersplan voor de Boswachterij Ulvenhout en de Chaamse Bossen – een primeur binnen de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. In dit plan bundelen de gemeente Alphen-Chaam, Bosgroep Zuid-Nederland, de veiligheidsregio, BPG Landelijk Brabant en Staatsbosbeheer hun krachten om natuurbranden beter te voorkomen en te bestrijden. Het natuurbrandbeheersplan is het startpunt voor een nauwere samenwerking op dit gebied.

Lees ook: Particuliere beheerders onmisbaar in natuurbrandpreventie

De ondertekening vond plaats op donderdag 24 april en werd gedaan door de gebiedscommissie, bestaande uit vertegenwoordigers van de genoemde organisaties. Namens BPG was Jan de Constant Rebecque, eigenaar landgoed Anneville, aanwezig voor de ondertekening.

Ondertekening Natuurbrandbeheersplan

Bron: Staatsbosbeheer
v.l.n.r.: Jan de Constant Rebecque (BPG), Johan van den Hout (Staatsbosbeheer), Arno Neijts (Bosgroepen), burgemeester Lieke Schuitmaker (burgemeester Alphen-Chaam), Marlou Boot (Veiligheidsregio).

In de toekomst is de kans op natuurbranden in Nederland groter, en ook het risico dat deze moeilijk te beheersen zijn neemt toe. Dat blijkt uit recente nationale en internationale onderzoeksrapporten. De impact van natuurbranden zal steeds groter worden, met grootschalige evacuaties, (dodelijke) slachtoffers, schade aan gebouwen, langdurige (rook)overlast en uitval of beschadiging van vitale infrastructuur als mogelijke gevolgen.

Gebiedscommissies ingesteld

De Commissaris van de Koning gaf in 2020 een hernieuwde opdracht aan gebiedscommissies natuurbrandbeheersing om met een aanpak te komen waarmee natuurbranden goed beheerst kunnen worden en die een weerbare natuur creëert. Inmiddels zijn er 31 gebiedscommissies gestart en heeft zo’n 90% een concreet plan van aanpak.

Klimaatverandering zorgt voor extremen

Boswachter Helmut van Pelt ziet dagelijks de gevolgen van klimaatverandering in zijn natuurgebieden. “Ik kan me verwonderen over hoe nat het een paar maanden geleden was en hoe droog de gebieden er nu bij liggen. De extremen worden groter. Met de verdrogende natuur ontstaat er een sneller toenemend risico op natuurbranden. En vaak niet op één plek, maar op meerdere plaatsen tegelijk. Dat heeft grote impact op de omgeving, op hulpdiensten en op de natuur.”

Zuinig op natuur

Burgemeester Lieke Schuitmaker van gemeente Alphen-Chaam vult als voorzitter van de gebiedscommissie aan: “Het is echt een no-brainer, maar alleen samen kunnen we brandpreventie en brandbestrijding effectief aanpakken. Natuurbranden kunnen grote schade aan onze natuur toebrengen. Om onze gebieden beter te kunnen beschermen, ondertekenen we nu allemaal het natuurbrandbeheersplan. Ik ben er erg blij mee dat zo veel partners in dit gebied eraan hebben bijgedragen om de gedeelde opvatting over de doelstellingen, de inrichting en het beheer te bundelen in het plan. We zijn immers zuinig op onze kwetsbare natuur.”

Samenwerking is essentieel

“Wij vinden het belangrijk om samen met gemeenten, natuurbeheerders en andere partijen op te trekken,” vertelt Wilma Kamminga van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. “De effecten van een natuurbrand kunnen omvangrijk zijn. Natuurgebieden en de directe omgeving moeten daarom weerbaarder worden tegen brand. Dat kunnen we niet alleen, maar alleen in directe samenwerking met elkaar. Het is mooi dat we vandaag een belangrijke stap zetten in de goede richting.”