Federatie Particulier Grondbezit

Terugblik ALV FPG: afscheid Ronnie van Woudenberg

19 augustus 2020 door FPG

Zaterdagochtend 15 augustus vormde de Hooge Schuur op

200819 afscheid-pensioen Ronnie v Woudenberg koets-a307633c

Zaterdagochtend 15 augustus vormde de Hooge Schuur op Heerlijkheid Mariënwaerdt het decor voor de reguliere ALV van de FPG. Tijdens de bijzondere ALV na de lunch stond het afscheid van Ronnie van Woudenberg, onze secretaris en oud-directeur, centraal. Na een loopbaan van ruim 40 jaar gaat hij met pensioen.

Landgoedbedrijf

Gastheer Frans van Verschuer gaf ons in zijn welkom inzicht in de gevolgen van corona voor een landgoedbedrijf zoals Mariënwaerdt. De ongekende consequenties van het sluiten van de horecagelegenheden en evenementlocaties, zullen nog lang na-ijlen. De landgoedwinkel draait daarentegen sinds maart dit jaar als nooit tevoren. De gevolgen zijn groot, maar deze combinatie van functies waar economie, ecologie en cultuur al eeuwen samengaan, is de oplossing. Dat noemt FPG het landgoedmodel.

Ruimtedruk centraal thema

FPG-voorzitter Roel Robbertsen opende het huishoudelijk deel van de algemene ledenvergadering. De jaarcijfers 2019 werden goedgekeurd. Daarna praatte directeur Berend Pastoor de aanwezigen bij over de actuele stand van zaken van de belangenbehartiging. Ruimtedruk blijft een centraal thema in de ALV’s en, zo lichtte hij toe, als FPG proberen we dat steeds expliciet op de kaart te zetten. 

Inspelen op gronddruk

Tijdens de lunch was gelegenheid een rondwandeling over het landgoed te maken. Daarop begon Krijn Poppe (RLI) de middag met zijn presentatie ‘De Toekomst: actief inspelen op gronddruk’. De Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) schreef onlangs in haar advies ‘De bodem bereikt?!’ over de vitaliteit van de bodem (hier). FPG ziet hierin bijval in haar pleidooi voor een nieuw pachtstelsel. Lees hier meer in ons artikel.

Lid van Verdienste

De rest van de middag stond in het teken van het afscheid van Ronnie van Woudenberg. Na een loopbaan van ruim 40 jaar gaat hij per 1 september met pensioen. FPG-voorzitter Roel Robbertsen sprak Ronnie van Woudenberg uitgebreid toe. Hij noemde zijn jarenlange inzet en enorme dossierkennis een grote bijdrage aan het functioneren van de FPG en haar rechtsvoorgangers. Het bestuur heeft dan ook besloten, gehoord hebbende de Federatieraad, Ronnie van Woudenberg te benoemen tot ‘Lid van Verdienste’. De dag werd afgesloten met een borrel op het terras, waarna Ronnie en zijn echtgenote uitgeleide werd gedaan in de Landauer van de familie van Verschuer.

Foto: Cor van Schelven