Over het LPG
Voor alle particuliere eigenaren van Limburgse grond...
De langgerekte provincie Limburg is geografisch in drie delen te splitsen. Ieder van deze delen kenmerkt zich door een eigen landschappelijk gezicht:
- het noorden, een sterk agrarisch gebied met steeds meer recreatieve voorzieningen;
- het midden, een bos- en natuurrijk gebied, waar zeer veel natuur zal worden ontwikkeld (ten koste van de landbouw). Dit ter compensatie van de massale grindwinning en de beschermingswerkzaamheden tegen overstromingen van de Maas;
- het zuiden, gekenmerkt door een sterke verstedelijking met een groeiende behoefte aan bos en natuur. Omsloten door het grensoverschrijdende verstedelijkte gebied, ligt het karakteristieke Limburgse heuvelland, met een steeds groter wordende druk op ruimte als gevolg van recreatie en toerisme.
Door de herstructurering in de landbouw is de inrichting van het Limburgse buitengebied steeds meer aan verandering onderhevig. Ook ontstaat Vrijkomende Agrarische Bebouwing waarvoor gezocht wordt naar herbestemming. Naast Rijk, Provincie en gemeenten spelen particuliere grondeigenaren en terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten, het Limburgs landschap en Staatsbosbeheer een belangrijke rol in de dynamiek in het buitengebied.
Het Limburgs Particulier Grondbezit (LPG) betrekt particuliere grondeigenaren bij de herinrichting van de provincie. Zij behartigt de belangen van haar leden, die samen meer dan 8.000 ha Limburgse grond bezitten, en in samenhang beheren, onder meer door plaats te nemen in diverse overleg- en uitvoeringsorganen en met partners innovatietrajecten op te starten.
Organisatie LPG
De provinciale vereniging Limburgs Particulier Grondbezit organiseert minimaal twee maal per jaar, in het najaar en in het voorjaar, een bijeenkomst voor haar leden. Tijdens de najaarsbijeenkomst wordt de ledenvergadering gecombineerd met een voordracht/lezing over een actueel onderwerp. De voorjaarsbijeenkomst wordt ingevuld met een excursie naar een landgoed, natuurproject of grondgebonden onderneming met ledenvergadering op locatie.
Het bestuur van het Limburgs Particulier Grondbezit wordt momenteel gevormd door een 9-tal bestuursleden die ieder een eigen aandachtsgebied hebben.
Missie
LPG ziet het als haar missie zich in te zetten voor de belangenbehartiging op voornamelijk provinciaal niveau, ten behoeve van particulier grondbezit. Met name bij landschappelijke ontwikkelingen spelen het provinciale en de gemeentebesturen een steeds grotere rol. Deze belangenbehartiging geschiedt in de brede zin des woords, van versterking van cultuurhistorische waarden t/m veiligheid in het buitengebied.
Actuele aandachtsgebieden zijn:
- De opstelling van de faunabeheerplannen
- Implementatie richtlijn en wetgeving Natura 2000
- Europese kaderrichtlijn Water
- Pachtwet en pachtnormen; NSW
- Toegangelijkheid subsidiestelsel programma beheer door provincie
- Invulling van de beheertypekaarten door de provincie
- Landgoedversterkingsplannen
- Herbestemming van (Rijks-)monumenten en VAB's
- Actieve deelname in discussies en brainstormsessies met diverse overheids- en private organen met betrekking tot herinrichting buitengebied
- Versterken toezicht en handhaving, met partners en overheden.
Informatievoorziening
Bestuur en leden treffen elkaar o.a. tijdens de ledenvergaderingen.
Per mail ontvangen de leden 'GRONDIG' , de nieuwsbrief van het LPG. Regelmatig verschijnt de 'Nieuwsflits'. Verder zijn op de website ook andere actuele kwesties te vinden die spelen binnen Limburg.