Over BPG Vereniging landelijk Brabant
BPG Vereniging landelijk Brabant (BPG) is dé belangenbehartiger voor particuliere grondeigenaren in het buitengebied van Noord-Brabant. Leden van BPG zijn eigenaren van landgoederen, buitenplaatsen en landbouw-, natuur- en bosgronden.
Particuliere eigenaren beheren samen ongeveer 65.000 hectare grond in de provincie Noord-Brabant. Dit is ongeveer 13% van het gehele landoppervlak van de provincie, waardoor BPG in Noord-Brabant één van de belangrijkste vertegenwoordigers is van landbouwgronden, bossen en natuurterreinen, naast de georganiseerde landbouw en natuurbescherming. De gronden zijn veelal publiek toegankelijk en worden vaak al generaties lang door dezelfde families beheerd.
BPG bevordert de maatschappelijke waarde van particulier grondbezit door multifunctioneel grondgebruik en duurzame economische ontwikkeling te stimuleren. Het uitgangspunt is het waarborgen van de instandhouding van particulier eigendom. Multifunctioneel grondgebruik, het bevorderen van biodiversiteit, o.a. door ontwikkeling van nieuwe natuur en bossen en het behoud van het cultuurhistorische landschap en cultureel erfgoed zijn kernpunten van ons beleid.
Als belangrijke gesprekspartner van de provincie Noord-Brabant vertegenwoordigt BPG haar leden in diverse bestuurlijke overleggen en gebiedsprocessen en wordt, samen met leden, deelgenomen aan verschillende projecten. Jaarlijks organiseert BPG meerdere kennisbijeenkomsten voor leden. Daarnaast biedt het lidmaatschap toegang tot een uitgebreid netwerk van particuliere grondeigenaren en professionals. Tweemaandelijks ontvangen leden van BPG een informatieve nieuwsbrief.
Samen met haar leden zet BPG Vereniging landelijk Brabant zich in voor een bloeiende en duurzame toekomst van het landelijk gebied van Noord-Brabant!
Lidmaatschap
BPG is aangesloten bij de landelijke Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Leden van FPG worden automatisch lid van de provinciale vereniging van de provincie waar hun grondbezit in ligt. Meer informatie over het lidmaatschap vindt u hier.
Brabanttafel maandag 26 mei: Natuur met grote grazers

Wilt u spontane natuur ontwikkelen? Waarom zou je als grondbezitter half-wilde runderen of paarden op je land laten grazen? Wat voor verdienmodel is hierbij te bedenken? Wat is het effect op het landschap en de natuur? Is er specifieke kennis voor nodig om grote grazers in te zetten als landschapsbeheerders?
Het is een vrij onbekend onderwerp bij onze leden, het is natuurlijk ook wel een zeer uitdagend idee om Wisenten of Schotse Hooglanders te gaan beheren. Daarom geven we ook een voorbeeld van hoe je melkvee kunt houden in de natuur.
We zijn verheugd dat we twee sprekers mogen ontvangen met veel kennis over landschapsontwikkeling met grote grazers; Namelijk Jos Rademakers, Ontwikkelaar van natuurlandgoederen (voormalig directeur ARK Rewilding Nederland) en Wilco de Zeeuw, biologische boer. Wilco heeft een boerenbedrijf geïntegreerd in het natuurgebied de Maashorst, met o.a. agroforestry en vrijlopend melkvee.
We hopen op een mooie avond, zodat zowel op de boerderij bij Wilco én een rondleiding door het natuurgebied de Maashorst mogelijk is. Zorg dus voor stevige schoenen en een goede conditie voor een wandeling van een paar kilometer.
Deze bijeenkomst zal op maandagavond 26 mei plaatsvinden van 19.00 tot 22.00. De locatie is op het Natuurcentrum de Maashorst in Uden. Mocht u interesse hebben om deel te nemen aan de bijeenkomst, dan kunt u zich aanmelden door een mailtje te sturen naar info@landelijkbrabant.com .
U ontvangt dan van ons het programma en de routebeschrijving. Er zijn geen kosten voor onze leden en genodigden aan deze avond verbonden.