Federatie Particulier Grondbezit

Ondernemers

4. Landschap Overijssel beheert natuur van ondernemer


Landschap Overijssel overlegt met een ondernemer die grond wil kopen. Jessica Winter, hoofd communicatie: “Die grond gaan wij beheren. Dat scheelt ons anderhalve tion voor de aankoop van 15 hectare. Hij wil duurzaam investeren. En deze grond sluit aan bij andere terreinen van ons.”

5. Ondernemer redt landgoed


Jan Franken heeft zijn payrollbedrijf ondergebracht in het 15-eeuwse kasteel Croy bij Aarle Rixtel. “We zijn gegroeid tot 27 man, eigenlijk is het gebouw te klein.” Inmiddels is het payrollbedrijf verhuisd naar een groter pand in Helmond en heeft Jan Franken zich laten uitkopen. Het kasteel huisvest nu diverse kleine bedrijfjes. Franken heeft naast het kasteel een eigen huis laten bouwen. Slotgracht en lanen zijn hersteld, net als een bijzondere schaapskooi met lemen muren.
Franken: “Ik kan moeilijk stilzitten. Op de eerste Landgoeddag van Croy kwamen 700 mensen. Tot in de wijde omgeving stond alles vol. Ik vond het prachtig. Ik zou wel een attractiepark als De Efteling willen. Maar het bestuur van de stichting heeft mij toen onder curatele gesteld. Nu organiseren we vier keer per jaar kleinere evenementen.”
Franken heeft een restaurant van de grond gekregen, een zorgboerderij en de productie van vleesvee. Bavaria uit het nabijgelegen Lieshout benaderde Jan Franken. De bierbrouwer hielp met de productie van duizend liter kasteelbier per week, met hop van eigen grond. Inmiddels staat naast het kasteel een brouwerij. Het Croy bier wordt verkocht in een keten van Croy restaurants, eigendom van Jan Franken.

kasteelcroy

Kasteel Croy bij het Brabantse Aarle Rixtel. Foto: Pixabay. 

De laatste eigenaresse, freule Constance van de Bruggen, richtte in 1872 de stichting Geloof Hoop en Liefde op die eigenaar werd met als doel de opvang van bejaarden uit Stiphout en Aarle Rixtel. De voorzitter van de stichting, Henk van de Westerlo, vertelt: “Tot in de jaren zestig van de vorige eeuw zat hier een bejaardenhuis van de Zusters van Liefde. Daarna heeft het kasteel lang leeg gestaan met veel achterstallig onderhoud tot gevolg. Om de kosten te bestrijden heeft de stichting veel van de oorspronkelijke 400 hectare grond verkocht. Ook uit het interieur is veel verdwenen. De boerderijen kregen geen onderhoud; ze hadden geen waterleiding en de 30-jarige pachtcontracten waren nooit aangepast. Rond 1980 ging de stichting bijna failliet. Een nieuw bestuur vernieuwde alle pachtcontracten. Huur uit het kasteel en nieuwe pacht maakten restauratie mogelijk. Het vergde alleen al 5 ton om het asbest van het dak te verwijderen. Daar zaten en zitten dwergoorvleermuizen en gierzwaluwen. Het poorthuis herbergt nu een B&B met twee kamers.” De stichting is nog steeds eigenaar van het kasteel.
Bron: 6-delige tv-serie ‘Brabants Landgoed’ van Omroep Brabant, gesponsord door ASR, Het Groene Woud, Brabants Landschap, Erfgoed Brabant (directeur Patrick Timmermans is hoofdpersoon), kasteel Croy en landgoed Gorp&Roovert. Zie de serie Brabants Landgoed en kasteelcroy.nl. Inmiddels is er ook een tweede seizoen van deze serie. 


6. Geld halen uit juridische impasse


Als een ondernemer en omwonenden tegenover elkaar staan, kan daar toch iets moois uit groeien. Bouwer van flexibele woon- en werkeenheden Jan Snel BV wilde zijn bedrijf in Montfoort met 5,5 hectare uitbreiden. Het Steenoventerrein IJsseloord was al zijn eigendom. Het verzet was zo groot dat een rechterlijk verbod dreigde. Een groep bewoners heeft gemeentelijk landschapscoördinator Klaas-Hemke van Meekeren, ingeschakeld om tot een initiatief van burgerparticipatie te komen. Kamer van Koophandel en Arcadis/Heidemij hebben dit proces kosteloos begeleid. Samen hebben zij een plan ontwikkeld waarmee iedereen tevreden is. Jan Snel kan 1 hectare uitbreiden en krijgt de exploitatie van de ene woning en de steenovenschuur. Hij stort voldoende geld in een fonds voor twintig jaar beheer. Op de rest van het terrein, 4 hectare, komt streekeigen beplanting met een wandelpad. Jan Snel maakt reclame voor dit project op zijn website. Restauratie, beheerfonds en aanleg vergden samen €2,3 miljoen. Zie: jansnel.com/nieuws/mijlpaal-bereikt-voor-steenfabriekterrein-ijsseloord-in-montfoort.

7. Buitenlandse interesse voor Nederlandse landgoederen


Voor terreinbeherende organisaties als Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en provinciale Landschappen, die worstelen met de hoge kosten van hun vastgoed is er hoop. Een rijke Chinees toonde in 2013 interesse in een van de duurste Nederlandse woonhuizen. Het kasteel Schaloen in Oud-Valkenburg heeft de vraagprijs inmiddels laten dalen van €14 naar €8 miljoen. Makelaar Christie’s heeft het kasteel in 2017 verkocht voor €4.950.000.
"In Nederland gaan de Chinezen voor de monumentale panden en de landgoederen. Dat kennen ze in China niet. Ze gaan voor chic en luxe, net zoals ze ook alleen maar tassen van Louis Vuitton willen", legt Leslie de Ruiter van het makelaarskantoor Christie's uit. De rijke Chinees is namelijk niet de eerste die een duur huis wil kopen in Nederland. Een landgenoot kocht voor €3,6 miljoen landgoed Eendracht in Burgh-Haamstede. De Chinese kopers zijn nieuw in het topsegment op de Nederlandse woningmarkt, citeert de Volkskrant De Ruiter.