Federatie Particulier Grondbezit

Co-branding

4. Synergie tussen merken


Bij succesvolle co-branding treedt er synergie tussen twee merken op, waardoor een hogere omzet gegenereerd wordt dan wanneer een product of dienst slechts onder één merk vermarkt zou worden. Denk aan Philips en Douwe Egberts die samen Senseo op de markt brachten. Co-branding kan een landgoed of natuurbezit beter zichtbaar maken zonder dat het geld hoeft te kosten. Een voorbeeld van co-branding uit de recreatiesector is de Veluwefietsroute. Van 1996 tot 2003 sponsorde Gazelle de Veluweroute, van 2003 tot 2015 deed Eneco dat. In ruil voor aanleg en onderhoud van de 265 kilometer lange bewegwijzerde route mocht het energiebedrijf gebruik maken van het marketingvoordeel via de associatie met duurzaamheid en gezondheid. RGV, ondernemer met diverse bungalowparken op de Veluwe en bij Nijmegen, heeft geen nieuwe sponsor kunnen vinden. Begin 2015 heeft RGV alle routebordjes verwijderd. Zie: destentor.nl/regio/apeldoorn/einde-voor-eneco-veluwe-fietsroute-1.4779370 en http://home.uni-one.nl/m1/fietsen/veluwe.html.

Twee voorbeelden 

  • Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt toont een ander voorbeeld van co-branding. Het landgoed heeft een tijd samengewerkt met de Rabobank. Commercials op tv en in print met de slogan ‘Het verhaal kennen achter uw vermogen’ toonden de lange stabiele ondernemingsgeschiedenis die Mariënwaerdt heeft opgebouwd. Mariënwaerdt en Rabobank versterken elkaars merknaam. De grotere bekendheid levert beide partijen financiële voordelen op.

  • Een ander voorbeeld van co-branding bieden het duurzame zuivelmerk Arla, Landschap Erfgoed Utrecht en stichting Landschapsbeheer Gelderland. Arla plaatst vanaf de zomer van 2013 informatie over Klompenpaden op de zuivelpakken. Dat gebeurt met gesloten beurzen. Zie: klompenpaden.nl/arla

klompenpad

Klompenpad bij De Grift, omgeving Rhenen. Foto: E. Dronkert / Flickr.