Federatie Particulier Grondbezit

Recreatiewoningen

1. Ecolodges


Samenwerken van terreinbeheerders met ondernemers uit de recreatiesector leidt op diverse plaatsen tot plannen voor ecolodges. Dat zijn duurzame vakantiehuizen, aan de rand van of omringd door natuur, dus niet op een bungalowpark. Plannen voor een dergelijk concept bestaan op de Veluwe, op landgoed Kreil bij Winterswijk, landgoed Verwolde te Laren, landgoed Giethmen te Giethmen (Ov.). Ervaring met blokhutten en tipitenten op een natuurkampeerterrein heeft landgoed De Hoevens in Alphen (N.Br.).

hut op landgoed de hoevens

Blokhut op landgoed De Hoevens in Alphen (N.Br.). Foto: De Hoevens. 

Staatsbosbeheer haalde in 2016 €2,6 miljoen omzet uit verhuur van 57 luxe vakantiehuisjes, een stijging van 2 ton vergeleken met 2015. Daarnaast ontving Staatsbosbeheer €124.000 uit zijn 50% deelneming in BuitenlevenVakanties BV, waarin sinds 2014 Natuurmonumenten, LandschappenNL en enkele particulieren samenwerken. Dat is een flinke groei tegenover 2015 toen de deelneming €31.000 opleverde. Zie: buitenlevenvakanties.nl en staatsbosbeheer.nl/overnachten.

Staatsbosbeheer biedt zelf 24 natuurkampeerterreinen, 17 locaties gratis vrij kamperen en 5 plaatsen voor groepskamperen; omzet €1,6 miljoen in 2016, een stijging van 1 ton vergeleken met 2015. Zie: logerenbijdeboswachter.nl. In verhuur van overig vastgoed van Staatsbosbeheer gaat veel meer om, namelijk €18,5 miljoen in 2016.