Federatie Particulier Grondbezit

Meer voorbeelden van zorg en groen

11. Steeds meer initiatieven


Het aantal initiatieven om de gezondheid te bevorderen in de natuur groeit voortdurend. Enkele voorbeelden:

  • De NRGbike-loopfiets (‘energybike’) waarmee een oefentherapeut Mensendieck bossen en natuurgebieden intrekt, zoals vanuit bezoekerscentra van Natuurmonumenten in Oisterwijk, Gooi en Vechtstreek en de Wieden. De loopfiets is te huur per dagdeel. Leden van Natuurmonumenten betalen €3 en niet-leden €4. Zie: http://www.hetgroenemedicijn.nl/voorbeelden/nrgbike.
  • Beweegprogramma’s voor kinderen: Natuursprong van Staatsbosbeheer en Oerrr van Natuurmonumenten
  • Natuur toegankelijk voor rolstoelen. Zie: http://www.natuurzonderdrempels.nl
  • Bofit burn-out begeleiding en stressmanagement. Zie: https://bofit.nl.
  • BuitenVitaal. Zie: http://www.hetgroenemedicijn.nl/voorbeelden/buitenvitaal.
  • Toerisme voor dialysepatiënten. Zie: http://www.vakantiedialyse.eu. Bron: hetgroenemedicijn.nl van Augie Vissers.
  • Geld verdienen met een gezonde leefstijl. Dat kan dankzij de samenwerking van Staatsbosbeheer met de Drentse start-up Healthcoin. Een organisatie koopt virtuele munten, Healthcoins genaamd, en geeft die aan medewerkers als beloning voor hun gezonde gedrag. Zij kunnen er gezonde producten en diensten mee kopen, zoals saunabezoek en een excursie van Staatsbosbeheer. Alles gaat digitaal via de smartphone. Als een medewerker 10.000 stappen heeft gezet of een rit op de fiets heeft gemaakt, krijgt deze Healthcoins op de app bijgestort. Jan Pieter Peijs, business developer bij Staatsbosbeheer: "De natuur is de grootste sport- en fitnessruimte van Nederland. Die kan en mag veel meer gebruikt en ontdekt worden." Mike van Holsteijn, bedenker van Healthcoin, ziet de samenwerking als het begin van veel meer verbindingen tussen natuur en gezond leven. "We verkennen of we een koppeling kunnen maken met verzekeringsproducten." Bron: Staatsbosbeheer, 07/07/17.
  • Een gratis e-boek: Coachen in de Natuur - De voordelen en valkuilen, door Corrie Reijngoud. Zie: https://www.wandelcoachnederland.nl.
  • Omgevingspsycholoog Agnes van den Berg schreef samen met Magdalena van den Berg Van buiten word je beter, Alterra, Wageningen, 2001. Veel meer informatie over de relatie natuur en gezondheid staat op: http://www.agnesvandenberg.nl/onderzoek2.html.

12. Hectare grovedennenbos bespaart jaarlijks €1100


Fijnstof bedreigt de gezondheid van steeds meer mensen. De maatschappelijke kosten kunnen we berekenen. Voor bossen die fijnstof vangen, stijgt daarmee de maatschappelijke waarde. Dat blijkt uit Vlaams onderzoek waarover tijdschrift EOS bericht. “Bomen zijn veel meer waard dan je denkt”, concludeert bio-ingenieur Thomas Schaubroeck in gesprek met Dieter De Cleene in EOS van 21 oktober 2015.
Grovedennenbossen halen in Vlaanderen jaarlijks zo’n 260 ton fijnstof uit de lucht, goed voor een gezondheidswinst van bijna €40 miljoen. Fijnstof kost de gemiddelde Vlaming nu één gezond levensjaar. Bij hogere fijnstofconcentraties stijgt het aantal luchtwegklachten en zijn er meer spoedopnames. Langdurige blootstelling aan fijnstof vermindert de longfunctie en verhoogt het risico op chronische aandoeningen van de luchtwegen. Fijnstof kan bloedvaten doen dichtslibben en verhoogt het risico op een hartaanval. Bovendien bevatten fijnstofdeeltjes vaak kankerverwekkende stoffen zoals poly-aromatische koolwaterstoffen (PAK’s). Bomen en andere planten filteren fijnstof uit de lucht. De vraag is: hoeveel? En waar is de grove den zo geschikt als filter? Lees hier verder.

groveden

Grove den blijkt fijnstof uit de lucht te halen. Foto: Tim Strater / Flickr